Pământuri otrăvite! Zonele din Gorj în care nu ți-ai dori să locuiești!

Agenția pentru Protecția Mediului (APM) Gorj a realizat o listă cu siturile contaminate din Gorj. Este vorba despre terenurile care au fost afectate de diverse activități poluante, în cea mai mare parte cu deșeuri menajere. Astfel de situri sunt în Motru, la depozitul de deșeuri folosit de aproape trei decenii unde este o suprafață contaminată de 12.000 de metri pătraţi. Și la Bumbești Jiu este un depozit de deșeuri de mai bine de 20 de ani unde există o suprafață contaminată de 10.000 de metri pătraţi.

La Turceni și la Rovinari este câte o rampă de depozitare a deșeurilor menajere, contaminarea fiind pe 10.000 mp, dar și la Târgu Jiu avem o haldă de deșeuri menajere, tot pe 10.000 mp. La Țicleni este un depozit de deșeuri menajere, iar suprafața contaminată este de 15.000 de metri pătraţi. La Bumbești Jiu, o instalație a Uzinei Mecanice Sadu poluează, suprafața contaminată fiind de 200 de mp. În acest caz este vorba de deșeuri cu mercur.

Fără amenzi!

Cei care administrează siturile contaminate nu riscă nici măcar o amendă, spun reprezentanții APM Gorj. „Este o situație la zi, în baza unor chestionare pe care le-au completat inclusiv operatorii și pe care și le-au asumat. Situri contaminate înseamnă că în urma analizelor și a studiilor a reieșit că anumite valori la indicatorii din sol sunt mai mari decât cele normale. De exemplu, pH-ul la sol. E normal în zona unui depozit de deșeuri. S-au închis și încet-încet se vor reface solurile”, a declarat Nicolae Giorgi, directorul APM Gorj.

Restricții

Autoritățile locale trebuie să facă anual determinări de sol și să prezinte un raport în care arată valorile înregistrate. „Nu se face decontaminarea nicăieri în lume pentru că este foarte scumpă. Decât la substanțe periculoase dacă au apărut deversări se pune problema să îndepărtezi. În zonele astea nu se pot face puțuri de alimentare cu apă, nu se amplasează zone de locuit pe amplasamentul acesta sau în apropiere”, a explicat directorul APM Gorj, Nicolae Giorgi.

Situri potențial contaminate

Mai sunt și situri potențial contaminate în Gorj. Adică situri despre care există informaţii că acolo au fost desfăşurate în trecut activităţi poluante, însă nu au fost efectuate testele necesare pentru a se dovedi contaminarea. Astfel de suprafețe sunt în Colțești, Turburea, Țicleni, Novaci și toate țin de industria petrolieră. Sursele poluării sunt sondele de apă sărată, sondele de extracție a hidrocarburilor în localitățile unde desfășoară activitatea OMV Petrom. La Novaci este vorba de depozitul de deșeuri menajere care ar avea o suprafață contaminată de 1.200 de metri pătraţi.      

Vizualizări: 5,538

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: