Directorul BNR Gorj lansează "Gorjul bancar"

Gheorghe Birău, directorul Băncii Naţionale a României, sucursala Gorj, va lansa mâine volumul "Gorjul bancar. Banca Naţională". Lansarea de carte va avea loc vineri, 12 noiembrie, ora 10.00, la Teatrul "Elvira Godeanu" din Târgu Jiu. Organizatorii evenimentului sunt Universitatea "Constantin Brâncuşi" şi Banca Naţională a României.

Doctor în economie, directorul Sucursalei Gorj a băncii centrale şi cadru didactic universitar, Gheorghe Birău a adunat în paginile acestei cărţi informaţiile obţinute în urma cercetărilor în fondurile arhivistice din Târgu-Jiu, Râmnicu Vâlcea,Turnu Severin şi Bucureşti. După Cuvântul-înainte, primele capitole ale cărţii creionează dimensiunea economică a Gorjului istoric, „ţinut cu adâncă şi continuă rezonanţă istorică”, şi explică ce sunt banii şi ce sunt băncile, pentru a se concentra apoi pe surprinderea specificului unei bănci centrale. În continuare, autorul inserează o prezentare a principalelor repere cronologice care au marcat istoria Băncii Naţionale a României în cei 130 de ani de existenţă, de la adoptarea legii pentru înfiinţarea „unei bănci de scompt şi circulaţiune” până la ultima numire de către Parlamentul României a componenţei Consiliului de administraţie al instituţiei. Cea mai consistentă parte a lucrării este consacrată evoluţiei Sucursalei Gorj a BNR. Înfiinţată în 1898-1899, Agenţia institutului de emisiune de la Târgu Jiu a dinamizat economia şi finanţele din zonă. Activitatea acesteia este surprinsă de autor pe mai multe planuri, care urmăresc să pună în evidenţă locurile, oamenii şi faptele lor. De asemenea, este evidenţiat rolul deosebit al acestui sediu în anul 1944, când tezaurul Băncii Naţionale a fost adăpostit în peştera de la Mănăstirea Tismana, precum şi momentul vizitei la Târgu Jiu a guvernatorului Mugur Isărescu (august 1996). Cartea se încheie cu un consistent dosar de anexe, care cuprind documente inedite şi tabele, ce completează în mod fericit abundenta ilustraţie, precum şi cu  Postfaţa, ce are ca subtitlu mărturisirea de suflet a autorului-economist convertit în istoric-detectiv: Miracolul căutării şi găsirii oamenilor.

Publicul prezent la Teatrul „Elvira Godeanu” va avea posibilitatea să audieze prezentarea acestei cărţi de către specialişti în domeniul bancar şi istorici De asemenea, la manifestare vor mai fi prezenţi: Cristian Păunescu, director în Centrala BNR, Mihaela Tone, Şef serviciu şi dr. Nadia Manea din departamentul Muzeu şi arhive al BNR, Marian Ştefan-Fundaţia Magazin istoric, Angelica Moldovan, directorul Editurii Oscar Print.

Vizualizări: 190

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din :

Citește și: