Discriminare la CFR? Elevă de 13 ani, lăsată fără reducerea la bilet

Situaţie bizară la CFR. O elevă din Gorj care studiază în Franţa nu a reuşit să cumpere un bilet la reducere. Casiera i-a spus că nu se încadrează în condiţiile legii, deşi fata are cetăţenie română, dar învaţă în Franţa de un an. Fata este în vacanţă la bunicii de la Târgu Jiu, va merge la mare cu ei şi voia să meargă cu trenul. Bunica ei a depus deja o sesizare la Protecţia Consumatorului şi aşteaptă lămuriri.

Diana Şocu are 13 ani. De un an, s-a mutat definitiv în Franţa, acolo unde muncesc părinţii ei. Fata este în vacanţă la bunicii ei de la Târgu Jiu şi şi-au programat să meargă la mare, luna viitoare. Mare i-a fost mirarea să constate că, deşi până acum s-a bucurat de reducerile pe care le face CFR pentru elevi, de această dată a fost anunţată că nu mai are niciun beneficiu dacă nu mai este elevă în România. „Am fost să-mi iau un bilet pentru a călători cu CFR. Eu sunt cetăţean român, cu părinţi români, numai că studiez în Franţa. Am 13 ani şi, în mod normal, trebuia să am reducere pentru că sunt elev, numai că acolo mi s-a spus că nu mi se poate face reducere la bilet pentru că, dacă ar fi controale, ea va plăti biletul din banii ei. Nu mi-a explicat nimic. Doar atât, că nu voi beneficia de această reducere”, a mărturisit Diana Şocu, elevă în Franţa.

Fata s-a simţit nedreptăţită, motiv pentru care a cerut lămuriri casierei care n-a vrut să-i ofere reducerea, în ciuda faptului că i-a prezentat documentele doveditoare: carnetul de elev, din Franţa, şi certificatul de naştere. „Am mai mers cu trenul. Peste tot pe unde am mers, am primit această reducere. Mi s-a făcut reducere cu carnetul franţuzesc. Voiam să merg cu trenul în vacanţă, cu bunicii la mare. Voi merge şi voi cumpăra, din păcate, un bilet de adult. Nu este corect. Sunt nedreptăţită. Am 13 ani, sunt cetăţean român, părinţii mei au cetăţenie română. Eu am certificat de naştere în România. Nu era o reducere prea mare, nici măcar la jumătate de preţ nu îmi dau biletul, dar totuşi”, a mai spus eleva.

Bunica ei a făcut deja o plângere la Protecţia Consumatorului, dar clarificări încă nu a primit. A fost pasată doar de la o instituţie la alta fără să îi explice cineva dacă nepoata ei poate beneficia de reducere sau nu la biletul de tren. Nu banii sunt o problemă pentru familie, ci legea care nu ar trebui să facă astfel de discriminări, mai ales cu elevii români. „România e stat european, Franţa e stat european. În mod normal, ar trebui ca şi elevii care studiază în alt stat european ar trebui să beneficieze de aceleaşi reduceri. Am fost pasată de la o instituţie la alta şi nu a ştiut nimeni să îmi explice. Copiii de naţionalitate română care studiază în alt stat ar trebui să primească aceste reduceri. Copilul s-a simţit nedreptăţit. Noi dorim să semnalăm acest fapt pentru că sunt convinsă că nu este singurul copil care a întâmpinat probleme de genul acesta. CFR ar trebui să fie mulţumit că mai călătorim cu ei. Nu e corect ce se întâmplă! Eu am semnalat şi la Protecţia Consumatorului şi cei de la Ministerul Transporturilor s-au predat, că nu stipulează clar în lege acest lucru. E dureros”, ne-a spus Carmen Şocu, bunica fetei.

Pe site-ul CFR Călători, se specifică faptul că „elevii din învăţământul obligatoriu, profesional, inclusiv postliceal, liceal acreditat, autorizat beneficiază de 50% reducere la transportul feroviar intern, la toate categoriile de trenuri (Regio şi InterRegio), clasa a doua, pe tot parcursul anului calendaristic”. Pentru asta, au nevoie de carnetul de elev vizat de unitatea de învăţământ pentru anul şcolar în curs şi a certificatului de naştere în copie.

Vizualizări: 1,990

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: