Disponibilizările din minerit depind de Fondul Monetar

Directorul general al Societăţii Naţionale a Lignitului Oltenia, Daniel Burlan, participă azi la o întâlnire la Bucureşti la care ar urma să fie prezenţi şi reprezentanţi ai Fondului Monetar Internaţional. Experţii străini sunt interesaţi de implicaţiile pe care ar putea să le aibă asupra bugetului disponibilizările pe care SNLO, alături de alte unităţi de stat, le-a anunţat şi pentru care ar urma să achite drept plăţi compensatorii câte 29.000 de lei de viitor şomer.

Burlan apreciază că experţii FMI nu ar trebui să se opună acestor măsuri atâta timp cât Fondul este cel care cere restructurarea societăţilor de stat.

Restructurarea ar urma să se facă şi prin prelungirea perioadei de valabilitate a ordonanţei 116, cea în baza căreia se acordă plăţi compensatorii, dar şi ajutorul de 75% oferit angajaţilor ce vor fi trimişi acasă în şomaj tehnic pentru doi ani şi care vor primi şi sporul de vechime de 25%.

Discuţiile se termină mâine

Liderul sindical Marin Condescu a participat şi el la o serie de întâlniri la Bucureşti pe această temă, alături de Burlan, ieri cei doi reprezentanţi ai SNLO având discuţii cu secretari de stat din Ministerul Finanţelor şi din cel al economiei. Anterior, cei doi au discutat şi cu ministrul economiei, Ion Ariton, inclusiv despre înfiinţarea Electra, aşa cum este menţionat şi în protocolul încheiat la începutul lunii la Târgu Jiu. „Sunt discuţii normale, avem diferite variante de lucru, iar finalitatea o vom cunoaşte cel mai probabil la sfârşitul zilei de joi. Deocamdată eu aştept să văd cu ce rezultate vine domnul director general Burlan de la întâlnirea cu reprezentanţii FMI şi, de asemenea, ştiu că este în desfăşurare (n.r. – ieri după-amiză) şedinţa Consiliului Suprem de Apărare a Ţării, unde sunt discutate subiecte care ne interesează.

Importante sunt acum discuţiile despre prelungirea ordonanţei 116 şi cele despre Electra. Ordonanţa ştiu că va fi prelungită, ca termen de aplicare a ei, iar despre companie, se va face. Este în lucru tot varianta cu unităţile miniere şi energetice din Oltenia, alături de Nuclearelectrica şi o parte din Hidroelectrica. Tot ceea ce se spune acum despre Electra 2 este, de fapt, ceea ce noi, sindicatele, cerem de peste 10 ani pentru a înfiinţa Compania Energetică Oltenia, care să fie formată doar din ceea ce avem noi ca unităţi miniere şi energetice în Oltenia. Am şi spus de acum câţiva ani, când guvernanţii au anunţat înfiinţarea Electra, că includerea Nuclearelectrica şi Hidroelectrica în noua companie este mai mult decât ceea ce am sperat noi de mai bine de un deceniu”, declară liderul sindical Marin Condescu.

Vizualizări: 99

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: