Distribuitorii de energie, obligaţi să facă investiţii

​Autoritatea Naţională de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE) a aprobat vineri noi tarife reglementate pentru distribuţia de energie electrică. Tarifele aprobate pentru anul 2019 înregistrează o creştere de 0,74% la nivelul întregii ţări, valoare care include şi rata inflaţiei de 3,82%. 

ANRE a solicitat operatorilor creşterea volumului investiţiilor cel puţin la nivelul costurilor cu amortizarea, impunând totodată operatorilor ţinte de reducere a consumului propriu tehnologic cu cca. 25% în reţelele de joasă tensiune. Astfel, s-a aprobat un total de cheltuieli operaţionale de 8,63 miliarde lei, cu cca. 0,5 milioane lei mai mult decât în perioada anterioară, în timp ce valoarea totală pentru programele investiţionale este de 6,35 miliarde lei, pentru următorii 5 ani.

Lipsa investiţiilor în reţelele de distribuţie s-a văzut clar în cele două zile în care Gorjul a fost acoperit de zăpadă. 30 linii de curent erau duminică total afectate şi 12 parţial afectate, a anunţat Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă Gorj. De asemenea, erau afectate 362 de puncte de transformare, fiind 40 de localităţi fără curent electric. ISU Gorj a precizat că 48 de echipe acţionau pentru remedierea defecţiunilor. Sunt 28.485 consumatori afectaţi, au mai precizat autorităţile. (A.A.)

Vizualizări: 1,284

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Economie:

Citește și: