Control la cariera privată din Cătunele. Reclamaţii!

Comisarii de mediu gorjeni vor efectua un control la cariera experimentală de cărbune din satul Lupoaia, comuna Cătunele. Verificările au la bază mai multe reclamaţii ale localnicilor din zonă. Dacă organele de anchetă vor constata că firma respectivă nu respectă prevederile din acordul de mediu, controlul s-ar putea lăsa cu amenzi usturătoare.

Este vorba de SC Bov Resources SRL, care a înfiinţat o carieră de cărbune experimentală în satul Lupoaia. În zona în care societatea desfăşoară activate sunt şi câteva case. Localnicii sunt nemulţumiţi de acest aspect şi au înaintat sesizări la Garda de Mediu Gorj.

În baza acestor reclamaţii, comisarii de mediu anunţă că vor face verificări, iar în situaţia în care vor stabili că nu sunt respectate condiţiile impuse prin acordul de mediu emis de Agenţia pentru Protecţia Mediului (APM) Gorj, nu vor ezita să aplice sancţiuni contravenţionale. „Avem sesizări de la nişte familii din comuna Cătunele cu privire la dezvoltarea unei cariere private şi cu mult disconfort produs de activitatea acestei cariere. Cariera îşi desfăşoară activitatea în baza unui aviz de mediu, care presupune o exploatare în anumite condiţii. Lucrul acesta a generat disconfort pentru mai multe gospodării din zonă. Urmează să cercetăm şi să dispunem măsuri. Vom efectua acest control până la sfârşitul lunii”, a declarat Gheorghe Sanda, comisarul şef al Gărzii de Mediu Gorj.

Reprezentanţii APM Gorj spun că locuinţele din apropierea carierei respective au fost ridicate fără autorizaţie de construcţie, dar că s-a ţinut cont de existenţa acestora la emiterea acordului pentru carieră. „Este o explorare cu exploatare. Condiţiile au fost să-şi marcheze teritoriul, să-şi excaveze, dar cu respectarea anumitor condiţii, să nu polueze, să nu facă zgomot, praf. Primăria spune că acele case n-au autorizaţie de construire. Trebuie să se pronunţe instanţa dacă este sau nu legal. Au venit acum să intre în legalitate, să le dau autorizaţie. Le-am spus că nu mai pot. După ce sunt construite, legea nu mă lasă. E o singură familie care are doi copii. Studiul de impact a ţinut cont de existenţa lor”, a explicat Nicolae Giorgi, directorul APM Gorj.

Amenzile pentru nerespectarea prevederilor avizului de mediu se sancţionează cu amenzi cuprinse între 50.000 şi 100.000 de lei.

Conform documentaţiei emise de APM Gorj în luna mai a.c., din exploatarea experimentală va fi extrasă o cantitate de circa 35.000 de tone de lignit. În total, circa trei hectare de teren arabil vor fi afectate. Terenul se află în extravilanul satului Lupoaia.

Vizualizări: 3,358

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Economie:

Citește și: