Doi foşti candidaţi la preşedinţie, în aceeaşi sală de judecată

Singurii „gorjeni” care au candidat după 1990 la Președinția României au avut ocazia să se întâlnească miercuri întâmplător într-o sală de judecată a Tribunalului Gorj. Constantin Ninel Potârcă a fost adus la Târgu Jiu în cel de-al treilea dosar de evaziune fiscală în care este judecat pentru că a prejudiciat bugetul de stat, în timp ce deputatul Victor Ponta s-a prezentat singur la instanță, având calitatea de martor într-un dosar instrumentat de DNA.

 Cei doi nu se cunoșteau, dar cu această ocazie au putut să se vadă față în față unul cu celălalt, procesele în care au fost implicați durând cu orele. Cel mai mult a avut de așteptat fostul premier, care a trebuit să stea pe holul Tribunalului până când a fost strigat dosarul în care a depus mărturie. În cele circa două ore petrecute pe hol, Ponta a putut să socializeze cu alegătorii săi, care oricum nu îl prea văd prin circumscripție decât de vreo două ori pe an. Oamenii i s-a plâns de problemele din Justiție, în special, prezentându-i cazuri în care nu le-a fost retrocedat corect pământul. Nu a lipsit nici Ilie Dodescu, bărbatul care de câteva zile se luptă cu muncitorii de pe șoseaua de centură pentru a nu lucra pe terenul care îi aparține până când nu își primește banii drept despăgubire.

 Ponta: Nu reuşesc să mă prindă cu nimic

În cele din urmă Ponta a ajuns în sala de judecată și a depus mărturie în dosarul în care este inculpat Dănuț Filipescu. Numele inculpatului nu a fost rostit pe parcursul audierii deloc, mărturia lui Ponta având legătură, de fapt, cu folosirea unui număr de telefon despre care procurorii DNA susțin că i-a aparținut fostului deputat Mugurel Surupăceanu. Numele lui Surupăceanu a fost rostit de mai multe ori, ca și cum procesul l-ar fi avut pe el ca inculpat. Ponta a trebuit să depună mărturie dacă de pe telefoanele sale l-a apelat pe Surupăceanu pe numărul 0744-6..6.. în perioada în care și acesta era deputat.

Fostul premier a spus că a avut discuții cu fostul său coleg de partid, dar că nu poate preciza pe care număr de telefon l-a apelat sau de pe care a fost el sunat, dat fiind faptul că discuțiile care îi interesau pe procurori s-au purtat în 2007, iar ancheta DNA a fost efectuată în 2016. „Telefonul meu îl știe jumătate din România, în Gorj îl știe toată lumea. Nu știu cine m-a sunat acum o lună, dar apoi în 2007. Pe dl Surupăceanu nu l-am mai sunat după audierea de la DNA, acum pot să îl sun din nou și să îi spun „îmi pare rău, nu am putut să vorbesc cu tine ca să nu zică cineva că mă influențezi”, deși eu sunt cam greu de influențat. Eu cunosc foarte bine legea, toate procedurile și de aia nu greșesc și nu reușesc să mă prindă cu nimic, pentru că știu și respect legea”, a declarat Ponta.

 Procurorii vor să redeschidă dosarul lui Surupăceanu

Procurorii îl acuză în acest dosar pe Filipescu de mai multe declarații mincinoase, una dintre ele având legătură și cu telefonul pe care Surupăceanu l-ar fi folosit pentru a purta convorbiri cu persoanele implicate în faimoasele afaceri „Buldotanc”. Declarațiile respective l-ar fi ajutat pe fostul deputat să scape de problemele din justiție, iar cei de la DNA consideră că încă mai au o posibilitate de a dovedi o eventuală vinovăție a acestuia în celebrele afaceri care au dus deja la condamnări cu suspendare pentru șefii companiilor de stat care au achiziționat utilajele de tip „Buldotanc”. Procesul lui Filipescu se apropie de final, trei martori mai fiind de audiat înainte ca instanța să dea un verdict. Judecătorul Laura Sarcină mai trebuie să îl audieze în acest dosar și pe fostul ministru al sănătății, Nicolae Bănicioiu, care la termenul de miercuri a informat instanța că este plecat din țară până pe 8 martie. Bănicioiu a fost citat să se prezinte la Tribunalul Gorj împreună cu Ponta, dar la instanță a ajuns deocamdată doar parlamentarul gorjean.

Vizualizări: 1,586

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Justiție:

Citește și: