Prim-procuror: Pregătirea procurorilor, o problemă

Prim-procurorul Parchetului de pe lângă Tribunalul Gorj, Michaela Teodorescu, a oferit un interviu ziarului „Adevărul“, în care a vorbit despre problemele sistemului. Aceasta a enumerat mai multe lipsuri ale sistemului, care îngreunează activitatea.

Printre acestea, lipsa personalului auxiliar de specialitate, lipsa unor poliţişti care să lucreze direct în subordinea procurorului care să fie detaşaţi la parchete la fel ca în sistemul de lucru al DNA, dar mai ales modificările legislative prea dese, instabilitatea legislativă. Michaela Teodorescu a mai spus că  problemă mare este timpul insuficient de pregătire al procurorilor. „Există stagii de pregătire profesională, dar modificările legislative aproape că nu mai ţin pasul cu aceste stagii. Necunoaşterea şi neaplicarea hotărârilor Curţii Constituţionale şi ale hotărârilor pronunţate de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie constituie abatere disciplinară. O altă problemă, lipsa unor dotări suficiente cu tehnică modernă. Mă refer la laptop-uri sau scanere. Teoretic, dosarul ar putea să fie electronic şi să fie consultat de părţi şi de avocaţi. În momentul de faţă, nu avem această posibilitate, nici uman şi nici material. Ar facilita foarte mult activitatea noastră din multe puncte de vedere“.

Alte deficiențe sunt la efectuarea percheziţiilor şi expertizelor informatice. „Acestea sunt efectuate destul de greu din cauza lipsei de specialişti. Sunt multe solicitări de acest fel în anchete penale desfăşurate de mai multe structuri. Aşteptarea durează destul de mult în cazul administrării unor astfel de probe.“, a mai declarat aceasta. Prim-procurorul a mai spus că în acest moment, fiecare procuror are o medie de 268 de dosare pe semestru. În schema de personal sunt 14 procurori, dar un post este vacant.

Vizualizări: 1,569

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Justiție:

Citește și: