Doi soți din Peștișani duc tradiția și portul popular mai departe

Straiul popular este purtat cu mare mândrie de doi soți din comuna gorjeană Peștișani. La evenimentele importante sau, pur și simplu, la slujba de duminică, de la biserică, Ion și Maria Stoichin merg îmbrăcați în veșminte tradiționale. Au acasă o colecție de zeci de costume populare. Câteva dintre acestea au fost expuse și în curtea casei muzeu „Constantin Brâncuși”, de la Hobița.

Maria și Ion Stoichin sunt și voluntari în cadrul proiectului Bunicii Comunității Peștișani, dar învață și tinerii din satele din comună să ducă tradiția mai departe. Doamna Maria este o iubitoare mare a portului popular tradițional și a reușit să adune o impresionantă colecție de costume populare. Câteva dintre acestea au fost expuse publicului în curtea casei muzeu de la Hobița, la recitalul de vioară susținut de Alexandru Tomescu. „A fost un eveniment deosebit. Pentru noi, nu e sărbătoare dacă nu ne îmbrăcăm în hainele populare. Le port cu mare mândrie. Am adus și o parte din costume aici. Lumea le-a admirat. Sunt foarte vechi. Unele au și peste 100 de ani”, ne-a mărturisit Maria Stoichin.

Fie că merge la biserică, la vreun eveniment cultural în localitate, Maria Stoichin nu pleacă de acasă decât îmbrăcată în portul popular. La fel și soțul ei. Tot în veșmintele moștenite din străbuni au sărbătorit și nunta de aur, anul trecut.

Colecția de costume numără, în prezent, peste 30 de piese vestimentare unice, cusute de mare migală și pricepere atât de ea, cât și de mama și bunica sa.

Galerie foto




Vizualizări: 1,342

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Călătorii:

Citește și: