Două comune gorjene au aderat la Asociaţia Intercomunitară Dolj

Primarii din două localităţi gorjene au găsit soluţia de a putea demara investiţii noi fără să cheltuiască bani din bugetul local. Este vorba despre Primăria Cruşeţ şi Primăria Dănciuleşti care au aderat la o Asociaţie Intercomunitară de Dezvoltare alături de alte opt primării din Dolj. În urma asocierii fiecare comună va primi câte 154.000 de euro pentru modernizări de drumuri, cămine culturale şi cămine de bătrâni.

Primele primării din Gorj care fac parte dintr-o Asociaţie Intercomunitară de Dezvoltare sunt Cruşeţ şi Dăciuleşti. Cele două administraţii locale au reuşit cu greu să adere la o asociaţie, formată în mare parte de către primarii comunelor din Dolj. Pe lângă cele 10 comune (Dănciuleşti, Melineşti, Tălpaş, Fârcaş, Cruşeţ, Goieşti, Brădeşti, Simnicu de Sus, Murgaşi şi Coţofeni) din asociaţie mai fac parte şi câteva ONG-uri şi pensiuni din Dolj. Potrivit primarului comunei Cruşeţ, fondurile acaparate de către asociaţie sunt de aproape 3 milioane de euro. „Cu greu am reuşit să intru în Asociaţia Intercomunitară de Dezvoltare, al cărei preşedinte este primarul comunei Goieşti. Am avut norocul că s-a retras una dintre comunele din Dolj şi am intrat noi. Valoarea totală a investiţiei se ridică la suma de 2,9 milioane de euro din care: 300.000 de euro reprezintă bugetul propriu de funcţionare al asociaţiei, 600.000 de euro au fost alocaţi pentru mediul privat şi în jur de 1,7 milioane de euro pentru cele 10 primării. Fiecărei primării îi revin cam 154.000 de euro pentru investiţii, excepţie făcând comuna Goieşti din Dolj care are atât proiecte de modernizare de drumuri cât şi de reabilitare a unui cămin de bătrâni”, a declarat Viorel Drăguşin, primarul comunei Cruşeţ.

Acesta a mai precizat că va folosi banii alocaţi de asociaţie pentru modernizarea unor drumuri. „Primăriile nu cotizează nici un leu pentru asociaţie. Toţi banii reprezintă fonduri europene nerambursabile. Suntem la început de drum, iar pe viitor vom avea mult mai multe proiecte întrucât toate cele 10 comune au 26.000 de locuitori. Întreaga sumă de 154.000 de euro, care îi revine Primăriei Cruşeţ va fi folosită pentru modernizarea unor străzi şi uliţe din comună”, spune Viorel Drăguşin.

ANGAJAŢI

Asociaţia Intercomunitară de Dezvoltare din Dolj are deja şi patru angajaţi: un manager şi trei funcţionari. Managerul asociaţiei se va ocupa de realizarea proiectelor comunelor membre.

Vizualizări: 145

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: