Două femei de afaceri din Târgu Jiu, reţinute de poliţişti

Carmen Alioani şi Aida Elena Prisacă, femei de afaceri din Târgu Jiu, au fost reţinute ieri pentru 24 de ore pentru evaziune fiscală. Anchetatorii susţin că este o continuare a unui dosar instrumentat de Parchetul de pe lângă Tribunalul Gorj, fiind cel mai probabil celebrul dosar care a dus până acum în arest nume celebre ca Dian Popescu – preşedintele PNL Gorj, Dumitru Pârvulescu – înalt oficial în ministerul Economiei, Florin Pavel – primarul din Peştişani şi multe altele.

Carmen Alioani, de 41 de ani, din Târgu Jiu, a fost reţinută ieri, la ora 16.00, de ofiţerii Serviciului de Investigare a Fraudelor din cadrul I.P.J. Gorj. Anchetatorii au reţinut că, „în calitate de reprezentant al unei societăţi comerciale din Târgu-Jiu, în perioada august – octombrie 2010, a înregistrat în evidenţele contabile ale societăţii un număr de 5 facturi fiscale în valoare totală de 606.402 lei, emise de o altă societate comercială, facturi ce nu atestă operaţiuni reale şi prin emiterea cărora s-a cauzat un prejudiciu către bugetul consolidat al statului în cuantum de 117.368 lei – TVA şi 14.710 lei – impozit pe profit”.

Anchetatorii au mai constatat că respectiva femeie de afaceri deţine două firme, în evidenţa cărora, „în perioada 2010 – 2012, au fost înregistrate mai multe sume de bani încasate de la o altă societate comercială din Târgu-Jiu, precum şi plătite către această societate administrată de numita P.L., sume pentru care nu au putut fi prezentate documente fiscale (facturi) sau contracte, deşi justificările menţionate pe ordinele de plată întocmite fac referire la diferite numere de facturi”.

Prin rulajul sumelor de bani menţionate mai sus, care provin din săvârşirea infracţiunii de evaziune fiscală sau alte fapte de natură penală, s-a urmărit acordarea unei tente legale provenienţei ilicite a acestora, susţine Poliţia. Pentru acest motiv, femeia de afaceri este cercetată pentru spălare de bani.

Propunere de arestare preventivă

Aida Elena Prisacă, de 49 de ani, este a doua femeie de afaceri reţinută ieri de poliţiştii gorjeni. Potrivit unul comunicat al IPJ Gorj, „în perioada februarie 2009 – decembrie 2011, în calitate de administrator al unei societăţi comerciale din Târgu-Jiu, a înregistrat în evidenţele contabile ale societăţii un număr de 34 facturi fiscale, în valoare totală de 2.407.001 lei, emise de o altă societate comercială, facturi ce nu atestă operaţiuni reale şi prin emiterea cărora s-a cauzat un prejudiciu către bugetul consolidat al statului în cuantum de 420.720 lei – TVA şi 317.805 lei – impozit pe profit”.  

Cele două au fost introduse în Centrul de Reţinere şi Arestare Preventivă din cadrul I.P.J. Gorj, urmând ca astăzi să fie prezentate Parchetului de pe lângă Tribunalul Gorj cu propunere de arestare preventivă.

Legătura dintre cele două cazuri

Anchetatorii nu au precizat dacă există o legătură între cele două reţineri. Numele celor două au apărut în spaţiul public în septembrie 2012, când la Parchetul de pe lângă Tribunalul Gorj au fost audieri cu privire la cesiunea de creanţe aprobată de Florin Pavel, la care ar fi fost complice Dumitru Pîrvulescu, pe atunci director la Finanţe. Printre cei audiaţi a fost femeia de afaceri Aida Prisacă. „Am fost întrebată doar dacă știu ceva de contractul de cesiune de creanțe și eu am spus că fac cesiuni de creanțe, dar la compensări și nu știu despre ce vorba acolo. Am mai fost întrebată dacă m-am întâlnit cu doamna Carmen Alioanei și am spus că nu. Am mai fost întrebată dacă am vorbit cu Luci Pîrvulescu și am spus că da, pentru că era normal să o consolez“, a declarat la acea vreme Aida Prisacă. 

Pe scurt, povestea cesiunii de creanţe este următoare. Omul de afaceri Dan Floarea, prin firma Tech Satety, a câştigat în 2008 o licitaţie de 123 de miliarde de lei vechi, fără TVA, pentru construirea unui campus şcolar la Peştişani. Pentru că banii de la Ministerul Educaţiei nu au venit la timp, Dan Floarea a împrumutat bani de la Aristică Doru Şerban (Habitu), pentru a putea continua lucrările. Lucrarea a fost în cele din urmă sistată, Habitu îşi voia banii înapoi şi i-a cerut lui Dan Floarea să îi cesioneze lui creanţa pe care o avea la Primăria Peştişani. Cu alte cuvinte, atunci când primăria, ca beneficiară a campusului, urma să primească banii de la minister, îi vira direct în conturile lui Habitu, fără să mai treacă prin conturile Tech Safety. Pentru a se asigura că semnarea unui astfel de contract de cesiune de creanţe este legală, primarul din Peştişani Florin Pavel s-a consultat cu Dumitru (Telu) Pârvulescu, pe atunci director în Finanţe. Părţile susţin că cesiunea de creanţe a fost o operaţiune perfect legală, dar cu toţii au trecut prin arestul poliţiei, cu excepţia lui Dan Floarea, care colaborează bine cu procurorul Moţa în dosar.

EXTINDERE

Pe de altă parte, tot scormonind prin acte, Moţa a extins cercetările, descoperind tot felul de inginerii financiare făcute între firme din Gorj, fie pentru a se sustrage de la plata unor taxe, fie pentru a acoperi cu acte unele ilegalităţi, cum ar fi decontarea de către instituţii publice a unor lucrări neefectuate. Astfel au trecut prin arestul poliţiei şi patronii firmei Maseratti, Dian şi Gabriel Popescu.

PRECEDENT

Aida Prisacă a mai fost reţinută într-un dosar penal cunoscut publicului ca „dosarul motorina”, referitor la achiziţia de la Baza de Aprovizionare din cadrul fostei SNLO a unor cantităţi de motorină, care nu au fost plătite. Prisacă a fost reţinută în 2010 pe 31 martie, exact cu acum doi ani. „N-am ştiut nimic despre acel dosar. Din momentul în care am intrat în poliţie, am fost mereu însoţită. Nu mi-a luat nimeni vreo declaraţie. Am vrut să plec. Abia atunci a venit unul Manda (Cosmin Manda, ofiţer SIF – n.r.) şi mi-a reproşat că înşel pe toată lumea, aşa mi-am luat Jaguar. Apoi a venit Sanda (Minel Sanda, ofiţer SIF – n.r.) şi mi-a spus că sunt reţinută 24 de ore, pentru că am avut nesimţirea să nu plătesc la SNLO. Am vrut să sar pe geam, pentru că nu aveam nici o vină”, a povestit ulterior Prisacă pentru Gorj-Domino.

Vizualizări: 23,832

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Justiție:

Citește și: