UN SINGUR arestat în mega-ancheta furturilor de la UM Sadu

Mai multe persoane ar urma să fie audiate pe parcursul acestei zile în dosarul furturilor de armament şi de mercur de la Uzina Mecanică Sadu, asta după ce, în spatele gratiilor a mai rămas doar un singur bărbat pentru care a fost emis mandat de arestare preventivă. Iniţial au fost opt reţineri, printre care şi şefi ai uzinei de armament, dar şapte dintre ei au rămas liberi, semn că au fost băgaţi după gratii cam degeaba.

Ion Băltăţoiu este muncitorul de la Uzina Mecanică Sadu care luni după-amiază i-a vândut unui ofiţer sub acoperire 210 cartuşe pe care le furase din atelierul în care lucra. Mai avea la „ofertă” şi trei kilograme de mercur, la 1000 de euro kilogramul, el fiind imediat încătuşat de poliţiştii care au organizat flagrantul. Ulterior au mai fost săltaţi şapte angajaţi ai uzinei, cu funcţii diferite, de la directorul general sau şeful pazei la maiştri şi ingineri. Doi dintre aceştia au fost duşi împreună cu Băltăţoiu la Tribunalul Gorj cu propunerea de arestare preventivă, ceilalţi cinci fiind lăsaţi în libertate, cu interdicţia de a părăsi localitatea de domiciliu.

Magistraţii au decis, marţi seara târziu, ca doar pentru Băltăţoiu să emită mandat de arestare preventivă pentru o perioadă de 29 de zile. Bărbatul ar urma să stea după gratii măcar până la Sfântul Gheorghe, asta dacă nu cumva anchetatorii cer prelungirea mandatului emis pe numele său şi după 23 aprilie. Cert este că anchetatorii au declarat recurs la decizia Tribunalului, solicitând în continuare arestarea preventivă a lui Ioan Zăvoianu şi Dumitru Borcan. Curtea de Apel Craiova este cea care va da un verdict la cererea anchetatorilor. Ion Băltăţoiu, la fel ca şi colegii săi care sunt liberi în urma reţinerii de luni noaptea, este acuzat de nerespectarea regimului armelor şi muniţiilor, de nerespectarea regimului substanţelor explozive, dar şi de trafic de substanţe toxice, acuzaţii care îi pot aduce 25 de ani de puşcărie.

Liber şi pentru şefi

În grupul celor opt angajaţi ai uzinei de armament reţinuţi iniţial pentru 24 de ore s-a aflat şi directorul general al uzinei, Nicolae Dijmărescu, dar şi şeful de la paza uzinei, Marius Borcan, cel care conduce şi filiala judeţeană a Partidului Conservator. Cel din urmă devine al doilea lider de filială a unui partid din Gorj implicat în prezent într-un dosar penal, într-o anchetă instrumentată de acelaşi procuror, respectiv, Emil Moţa, a fost cercetat anul trecut şi reţinut 24 de ore şi liderul liberal Dian Popescu.

Acum Dijmărescu şi Borcan au primit de la procuror interdicţie de a părăsi localitatea de domiciliu, politicianul intenţionând ieri să organizeze o întâlnire cu jurnaliştii pentru a răspunde la întrebările acestora pe acest subiect, lucru pe care, până la urmă, nu l-a mai făcut. Marius Borcan s-a declarat de la început nevinovat, el menţionând că probabil şi procurorul de caz s-a convins de acest lucru, motiv pentru care a şi fost lăsat liber. Cei doi directori sunt cercetaţi însă pentru neglijenţă în serviciu cu consecinţe deosebit de grave, complicitate la furt, şi complicitate la infracţiunea de nerespectare a regimului armelor şi muniţiilor, anchetatorii susţinând că aceştia au înlesnit furturile de armament prin faptul că nu au luat toate măsurile necesare pentru a evita acest lucru. Şi în cazul lor legea pedepseşte astfel de fapte cu închisoare de până la 25 de ani.

Vizualizări: 834

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Justiție:

Citește și: