EXCLUSIV: Cum va privatiza USL toată industria energetică strategică din România

Trei deputaţi PSD din Comisia de Industrii au iniţiat pe 5 martie 2013 un proiect de lege prin care toate acţiunile pe care statul le mai deţine la companiile din energie, petrol, cărbune vor intra în portofoliul unei societăţi de investiţii nou înfiinţate. Societatea, denumită Fondul Român de Investiții Strategice în Energie și Resurse Energetice S.A., va avea ca acţionar Ministerul Economiei, dar va fi dată spre administrare unei societăţi private, desemnată prin licitaţie internaţională. Este practic o privatizare a întregii industrii strategice a României, dintr-o singură lovitură. Iniţiatorii legii susţin că vor astfel să rezolve problema investiţiilor din companiile energetice. Din noua societate vor face parte, printre altele, CE Oltenia, Hidroelectrica, Nuclearelectrica, Transelectrica, Romgaz, Transgaz.

Vezi documentele aici.

 „Băieţii deştepţi” din energie s-au mutat în parlament. Trei deputaţi PSD, Dumitru Chiriţă - vicepreşedinte la Comisia de Industrii, Marin Gheorghe-membru şi Florin Tătaru-membru au iniţiat un proiect de lege prin care toată industria energetică ce mai aparţine statului intră într-un fond de investiţii cu administrare privată. Comisia este condusă de celebrul Iulian Iancu, fost secretar de stat pe timpul lui Dan Ioan Popescu, când au apărut aşa numiţii „băieţi deştepţi” din energie.

FRISERE, un investitor privat

Parlamentarii propun înfiinţarea unei societăţi care să preia acţiunile pe care statul le are la câteva zeci de societăţi din energie. Firma se va numi Fondul Român de Investiții Strategice în Energie și Resurse Energetice (FRISERE) SA.

Potrivit proiectului de lege, Fondul va funcţiona ca societate de acţiuni, fiind o societate de investiţii de tip închis. La constituire, capitalul social al Fondului va fi format din acţiunile deţinute de Ministerul Economiei la societăţile comerciale pe care le are în administrare. În anexa la proiect sunt trecute acţiunile pe care Ministerul Economiei le mai deţine la OMV Petrom, CE Oltenia, Hidroelectrica, Hidroserv, Nuclearelectrica, Romgaz, Transgaz şi toate celelalte companii de producţie, transport sau servicii energetice. Fiind un fond de investiţii, FRISERE SA va fi înregistrat la Comisia Naţională de Valori Mobiliare.

FRISERE va fi condus de un Consiliu de Supraveghere până la organizarea unei licitaţii internaţionale, prin care va fi desemnată o societate de administrare. Potrivit proiectului de lege, fondul va avea toate drepturile care decurg din calitatea de acţionar asupra societăţilor din portofoliu şi „se va comporta ca un investitor privat prudent din economie”.

Ştirea, doar pe blogul lui Chiriţă

Până la finalul anului, toate societăţile ce vor face parte din Fond trebuie să-şi schimbe actul constitutiv. Propunerea legislativă a ajuns pe 11 martie în Senat, dar ştirea nu a apărut în presa centrală, ci doar pe blogul deputatului Chiriţă. După cum precizează, pe blog, sindicalistul-deputat Chiriţă, „înfiinţarea unui asemenea fond este mai mult decât necesară proiectelor de investiţii şi retehnologizare în domeniul energiei şi contribuie la garantarea securităţii energetice a României“. Mai spune că resursele financiare ale Fondului vor fi constituite din participaţiile statului la societăţile din domeniul energiei şi resurselor energetice, la care se adaugă fonduri europene, investitori care doresc să dezvolte afaceri în domeniul energetic, precum şi parteneriatele publice-private. Acesta mai spune că iniţiativa este justificată şi de faptul că, deseori, societăţile care au nevoie de credite întâlnesc dificultăţi în a se împrumuta pe piaţa de capital.

Cine sunt cei trei deputaţi

Deputatul Dumitru Chiriţă este o persoană controversată. Presa scrie că acesta este un adevărat baron al sindicatelor din energie. După Revoluţie a devenit preşedintele  sindicatului Independent Liber Energia. Timp de 10 ani a activat cu funcţii de conducere în mişcarea sindicală din energie, devenind de la an la an un mic baron al sindicatelor, împreună cu prietenul şi partenerul său de afaceri Adolf Mureşan. A intrat în PSD, dar a rămas şi şef al diverselor sindicate din energie: preşedinte al federaţiei Mileniul III, preşedinte şi preşedinte executiv al Federaţiei Naţionale a Sindicatelor din Electricitate Univers.

Firmele Alt Univers Company 2002 SA si Sindserv SA au obţinut un contract pe doi ani, în valoare de aproape 25 milioane euro, pentru citirea contoarelor de energie electrică la consumatorii din mediul rural si urban. Cele doua companii sunt controlate de Adolf Mureşan şi deputatul PSD Dumitru Chiriţă, preşedinte, respectiv preşedinte executiv ai Federaţiei Naţionale a Sindicatelor din Electricitate - Univers.

Deputatul PSD Florin Tătaru este cunoscut în Maramureş ca un cal breaz- controversat şi periculos totodată, om conectat la serviciile secrete, poliţie şi procuratură, potrivit presei centrale.

Gheorghe Marin este deputat PSD la al treilea mandat. Acesta a fost director la ARO Câmpulung, consilier parlamentar, secretar de stat la Ministerul întreprinderilor mici şi mijlocii, comerţului şi mediului de afaceri sau vicepreşedinte Comisia pentru politică economică, reformă şi privatizare. Atunci, Marin a propus şi a fost adoptată Legea pentru modificarea şi completarea Legii nr.137/2002 privind unele măsuri pentru accelerarea privatizării, devenită ulterior Legea 556/2003.

Art 10.

(1) Fondul va exercita toate drepturile ce decurg din calitatea de acţionar la societăţile din portofoliu şi se va comporta ca un investitor privat prudent în economie

LISTA COMPANIILOR DIN FRISERE

Nr.crt.        Denumire   Procent (%)

1.      OMV Petrom SA 20,64%

2.      Petrotrans SA      100%

3.      Oil Terminal        59,62%

4.      Conpet       58,72%

5.      Romepetrol Rafinărie    44,70%

6.      Romgaz      85,01%

7.      Transgaz    73,51%

8.      GDF Suez Energy România   37%

9.      E.ON Energie      31,82%

10.    E.ON Gaz Distribuţie    37%

11.    Termoelectrica     100%

a)      Electrocentrale Galaţi    100%

12.    Electrocentrale Grup     100%

13.    Electrocentrale Bucureşti        92,04%

14.    Complexul Energetic Hunedoara     100%

15.    Complexul Energetic Oltenia  77,17%

16.    Uzina Midia                  56,58%

17.    Hidroelectrica      80,06%

a)      Hidroserv Bistrriţa        100%

b)      Hidroserv Cluj     100%

c)       Hidroserv Sebeş  100%

d)      Hidroserv Curtea de Argeş     100%

e)       Hidroserv Vâlcea 100%

f)       Hidroserv Slatina 100%

g)      Hidroserv Porţile de Fier        100%

h)      Hidroserv Haţeg  100%

18.    Nuclearelectrica   90,28%

19.    Transelectrica      58,69

a)      OPCOM     100%

b)      SMART     100%

c)       FORMENERG    100%

d)      TELETRANS      100%

e)       ICEMENERG      100%

f)       ICEMENERG SERVICE       100%

20.    Electrica     100%

a)      Electrica Muntenia Nord        78%

b)      Electrica Transilvania Nord   78%

c)       Electrica Transilvania Sud     78%

d)      Electrica Serv      100%

e)       Distribuţie Dobrogea    24,90%

f)       Distribuţie Banat 24,87%

g)      Enel  37%

h)      Enel Distribuţie Muntenia      23,57%

i)       Enel Energie Muntenia  23,57%

j)       Electrica Soluziona       49%

k)      Electrica Furnizare        78%

l)       Servicii Energetice Banat        100%

m)     Servicii Energetice Dobrogea  100%

n)      Servicii Energetice Moldova   100%

o)      Servicii Energetice Oltenia      100%

p)      Servicii Energetice Oltenia      100%

21.    CN a Huilei          100%

22.    SN a Huilei 100%

23.    CN a Uraniului    100%

24.    Institutul de Cercetare pe Lignit       90,39%

25.    SN a Cărbunelui  100%

a)      Carbonifera         100  %

b)      Lignitul  SA     100%

c)       Sălajul  SA      100%

26.    ICM  100%

Vizualizări: 388

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Justiție:

Citește și: