Au scăpat de închisoare achitând prejudiciul

Trei bărbați trimiși în judecată de procurorii gorjeni într-un dosar de evaziune fiscală și-au recunoscut faptele de care erau acuzați și, în plus, au achitat și prejudiciul care le era imputat, suma nefiind deloc una de neglijat. Dosarul vizează acuzații de evaziune fiscală generate de „afacerile” cu facturi false folosite de romi din Meteor și Strehaia în contabilitatea firmelor lor în urmă cu mai mulți ani, în speranța că vor păcăli statul și nimeni nu le va face nimic.

Vremurile respective par însă apuse și tocmai asta i-a determinat pe inculpați să își recunoască „păcatele”, acum ei primind condamnări cu suspendare în baza legislației în vigoare. „Condamnă inculpatul Buduran Bogdan Iulian la 2 ani şi 6 luni închisoare. (…) Suspendă condiţionat executarea pedepsei pe o durată de 4 ani şi 6 luni - termen de încercare. (…) Condamnă inculpatul Mihai Biriţă la 2 ani închisoare. (…)Constată concurentă infracţiunea pentru care inculpatul a fost condamnat la pedeapsa de 3 ani închisoare cu suspendarea executării pedepsei sub supraveghere pe durata de 6 ani(…)cu infracţiunea dedusă judecăţii pentru care inculpatul este condamnat la 2 ani închisoare (…) anulează suspendarea executării pedepsei sub supraveghere de 3 ani închisoare (…) contopeşte pedepsele aplicate de 2 ani închisoare şi respectiv 3 ani închisoare, în pedeapsa cea mai grea, aceea de 3 ani închisoare, urmând ca inculpatul să execute pedeapsa finală de 3 ani închisoare . (…) Dispune suspendarea executării pedepsei sub supraveghere pe durata de 8 ani. (…)Condamnă inculpatul Pleşu Mircea la 2 ani închisoare(…)Suspendă condiţionat executarea pedepsei pe o durată de 4 ani - termen de încercare”, a stabilit ieri instanța gorjeană.

Palatele rămân sub sechestru
Magistrații au dispus însă ca inculpații să plătească statului și prejudiciul creat prin folosirea a sute de facturi fictive în contabilitatea firmelor lor, instanța luând act că încă din februarie cea mai mare parte a prejudiciului a fost deja achitată. „Obligă inculpatul Buduran Bogdan Iulian la plata sumei de 445.180 lei - prejudiciu efectiv, reprezentând TVA în valoare de 267.108 lei şi impozit pe profit în sumă de 178.072 lei, în solidar cu partea responsabilă civilmente S.C. Novatit Cons S.R.L. Tg-Jiu prin lichidator judiciar VLC SPRL Tg-Jiu. (...) Constată recuperat integral prejudiciul efectiv în cuantum de 445.180 lei”, se menționează în decizia instanței.
Verdictul însă nu este definitiv și, chiar și cu prejudiciul achitat la stat, inculpații rămân cu palatele sub sechestru, măsura fiind dispusă de judecători.

Vizualizări: 1,081

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Justiție:

Citește și: