Două simptome-cheie ale Covid-19 la copii

Diareea și voma ar putea fi simptome importante pentru Covid-19 la copii, spun cercetătorii britanici, scrie Guardian, amintind că, la acest moment sunt luate în considerare doar trei simptome la minori: temperatura crescută, tusea persistentă și modificările la simțurile gustului și mirosului.

Mai multe studii realizate pe adulți au indicat că boala provocată de noul coronavirus provoacă simptome precum dureri musculare, oboseală, confuzie, dureri în piept sau probleme stomacale. Un studiu realizat de oamenii de știință de la Kings’s College London afirmă că există șase grupe de simptome la adulți, una dintre ele fiind constituită în principal din probleme gastrointestinale.

Acum, cercetătorii de la Queen’s University Belfast spun că au confirmat faptul că deranjamentul stomacal este un simptom de Covid-19 la copii, adăugând că acesta pare să fie un semn-cheie al bolii.

”În eșantionul nostru, diareea și voma au indicat mai bine (boala) decât, de exemplu, tusea sau chiar modificările la simțurile gustului și mirosului”, a dezvăluit Tom Waterfield, autor principal al cercetării.

”Dacă vrem să diagnosticăm infecția la copii, trebuie să începem să luăm în considerare diareea și voma, nu doar simptomele sistemului respirator superior”, a adăugat acesta.

Waterfield a spus că, folosind doar cele trei simptome luate în considerare la acest moment, testarea copiilor simptomatici ar identifica doar 76% dintre cazuri. În schimb, dacă sunt adăugate simptomele gastrointestinale, procentul ar urca la 97%.

Profesorul Tim Spector de la King’s College London a declarat că aceste concluzii sunt în linie cu cele ale cercetărilor făcute de echipa sa:

”Datele noastre, pe aproape 250.000 de copii, adunare prin aplicația de studiere a simptomelor Covid, sugerează că acei copii care au fost testați pozitiv au avut un spectru larg de simptome și că tusea nu este la fel de comună la copii ca la adulți”.

”De asemenea, am observat că simptomele stomacale și pierderea apetitului sunt aproape la fel de des întâlnite ca febra”, a spus Spector, adăugând că, deși problemele gastrointestinale sunt observate și la copii și la adulți, acestea sunt ceva mai des prezente la copii decât alte simptome.

Vizualizări: 2,411

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Sănătate:

Citește și: