Drama unui tată cu trei copii părăsiţi de mamă

Sunt fraţi, dar nu trăiesc împreună, cu părinţii alături, aşa cum ar fi normal. Părinţii au divorţat şi au plecat la muncă în străinătate, copiii ajungând mai întâi la o bunică, apoi în centrul de plasament. Tatăl copiilor, Valentin Băluţoiu, s-a întors acasă şi a reuşit să-l ia în grijă pe băiatul de 12 ani. Pe cel mic, de 6 ani, nu i l-a dat instanţa de judecată, deşi cei de la Protecţia Copilului au fost de acord să meargă în familie. Valentin Băluţoiu mai are o şi fată, de 15 ani, pentru care nu are momentan condiţii. Acesta face însă demersuri la autorităţi pentru ca măcar băieţii să crească împreună.

Valentin Băluţoiu vrea să-şi aducă lângă el copiii instituţionalizaţi în centrele de plasament din judeţ. Copiii au ajuns în grija statului, după ce mama i-a părăsit, plecând în străinătate. Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) Gorj a instituit măsura de protecţie, în urma unei reclamaţii a tatălui, care a sesizat că minorii nu sunt bine îngrijiţi de către bunica maternă. „Mama lor i-a părăsit, erau neîngrijiţi, eu mergeam la muncă în străinătate în vremea aceea, dar încet-încet i-am atras lângă mine. Am făcut demersuri pentru a-mi lua acasă băieţii, definitiv, fata are 15 ani şi poate este mai pentru ea să rămână în centru o perioadă. Am reuşit să-l aduc acasă pe băiatul cel mare, pe cel mic nu-l pot lua. Nu înţeleg cum de legea mi-a dat unul dintre copii, iar pe celălalt nu. Mi s-au făcut zeci de anchete, dar ele nu au fost luate în calcul de instanţă”, a declarat Valentin Băluţoiu.

Copilul nu mai vrea să se întoarcă în centru
Băluţoiu îşi ia acasă fiul cel mic la sfârşit de săptămână. Când trebuie să-l ducă înapoi, copilul plânge şi nu înţelege de ce nu poate sta cu tatăl şi fratele lui. Nici conducerea DGASPC Gorj nu-şi explică decizia instanţei în cazul fraţilor Băluţoiu. „Noi am propus schimbarea măsurii de protecţie şi reintegrarea copilului în familie, dar judecătorul a respins. Pentru cel mare a admis cererea, dar pentru cel mic a respins. Noi nu ştim cum s-a judecat, au fost complete de judecată diferite. Probabil, s-a ţinut cont că cel mare are 12 ani, iar cel mic doar 6 ani”, a precizat Mircea Andrei, director adjunct.
Tatăl copiilor crede că sunt interese la mijloc. „Eu vreau să mi-l lase acasă definitiv, nu înţeleg cum de instanţa mi-a încredinţat definitiv copilul cel mare, care era în centrul de la Târgu Jiu, iar pe cel mic, care este în centrul de la Târgu Cărbuneşti, nu-l pot lua acasă. Înseamnă că cei de la Târgu Jiu au ştiut să facă actele aşa cum trebuie, iar cei de la Târgu Cărbuneşti nu au ştiut ori acolo sunt alte interese de ţin copiii cu forţa în centru. Nu se poate ca instanţa să-mi dea un copil, iar pe altul nu. Copilul nu vrea să mai meargă în centru, vrea să rămână acasă cu fratele lui”, a spus Valentin Băluţoiu.
Conducerea DGASPC Gorj spune că doar instanţa poate decide dacă băiatul se întoarce acasă ori rămâne în centru. „Acum trebuie să treacă o anumită perioadă de timp pentru a putea reintroduce acţiunea. Va trebui să facem, din nou, fişă de consiliere şi tatălui, şi copilului, pentru a putea băga din nou dosarul în instanţă. Nu putem de la o lună la alta să venim cu propunere de reintegrare în familie”, a declarat Mircea Andrei, directorul adjunct al DGASPC Gorj.

Vizualizări: 2,143

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: