Drum blocat, zece familii din Novaci sunt izolate

Zece familii din satul Bălani, orașul Novaci, sunt izolate. Debitul Gilortului a fost atât de mare încât apa a rupt un mal și a ieșit în drum. Ca să protejeze locuințele din aval, cei de la Sistemul de Gospodărire a Apelor Gorj și autoritățile locale au blocat un drum si apa a fost redirecționată în albie.

În această dimineață, utilajele acționează pentru deblocarea drumului. Zece familii care locuiesc dincolo de blocaj sunt izolate în acest moment.

Cu sute de saci cu nisip, zeci de tone piatră de carieră și pământ, autoritățile au reușit să împiedice apele să se reverse pe gospodăriile oamenilor. "S-au produs eroziuni de mal care au favorizat ieșirea apei din albie. Angajații Sistemului de Gospodărire a Apelor Gorj au intervenit imediat pe râul Gilort cu utilaje și saci umpluți cu nisip, cu un buldoexcavator, un excavator și o wolă pentru remedierea situației. Într-o primă fază angajații ABA Jiu au executat un dig de pământ cu lungimea de 15 ml, poziționat transversal, consolidat cu 50 de saci umpluți cu nisip, pentru dirijarea apei spre cursul inițial. Acțiunea de prevenire a continuat, pentru consolidarea digului de pământ intervenindu-se cu încă 150 saci cu nisip. Totodată s-au pus în operă 80 tone piatră de carieră", au transmis cei de la Apele Române.

Din fericire, nu au fost inundate case. Dar mai multe grădini au fost măturate de ape. "Îi mulțumim lui Dumnezeu că nu a intrat iar peste noi ca acum câțiva ani. Ne mătura cu totul. A plouat foarte mult, apa e mare. N-am închis un ochi noaptea trecută. Am stat numai cu teamă că ne inundă", a spus o femeie. "A intrat apa în grădini și s-a ales praful de toată munca. Suntem izolate zece gospodării aici în sat. Drumul a fost pietruit, a fost distrus de apă. Pe unde era drumul, acum e apă", a spus o altă localnică din zonă.

Actualizare 18.00: După câteva ore de muncă, angajații de la Ape și cei de la Primăria Novaci au reușit să deblocheze drumul, iar cele zece familii pot ieși din curți. A fost făcut un șanț care să preia apele, iar drumul a fost curățat. 

Galerie foto





Vizualizări: 2,516

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Eveniment:

Citește și: