"Drumul Roman" Novaci-Sebeş se lasă cu drumuri la DNA pentru Orban

Pandurul a scris la sfârşitul anului trecut despre o anchetă pe care Direcţia Naţională Anticorupţie o face în legătură modernizarea drumului de la Novaci-Rânca spre Sebeş, protagonist fiind nimeni decât fostul ministru al transporturilor. Ludovid Orban a fost ieri la Novaci, a mers pe cei câţiva kilometri asfaltaţi provizoriu şi i-a transmis urmaşului său în funcţie, Radu Berceanu, "mulţumiri" pentru plângerea depusă la DNA, despre mersul anchetei nemaiauzindu-se însă nimic.
 Primvicepreşedintele PNL, Ludovic Orban, a ţinut ieri să-i "mulţumească" actualului ministru al transporturilor, Radu Berceanu, pentru o plângere penală pe care a depus-o împotriva sa la Direcţia Naţională Anticorupţie pentru modul în care a atribuit unei firme lucrările de modernizare a drumului dintre Novaci şi Sebeş, cu trecere prin Rânca. Orban a participat la Novaci, alături de Norica Nicolai şi de alţi politicieni din PSD şi PNL Gorj, la sărbătoarea care marchează urcatul oilor la munte, ocazie cu care politicienii au fost cadonaţi cu câte un clop de cioban şi li s-a dat să guste ţuică din ploscă, politicianul liberal nerefuzând nici una nici alta. Fostul ministru al transporturilor a declarat cu această ocazie, adresându-se mulţimii, că ţine să îi mulţumească public lui Radu Berceanu pentru plângerea de la DNA. Orban a menţionat că a optat pentru modernizarea drumului respectiv întrucât este o cale veche de acces dinspre vechiul Regat spre Transilvania.
 "Puţină lume ştie că acesta este Drumul Romanilor. Ei, după ce au câştigat luptele de la Dunăre, pentru a ajunge peste munţi au mers pe aici şi drumul acesta are o importanţă deosebită", a menţionat Orban. Liderul liberal a luat cuvântul imediat după Ion Călinoiu, preşedintele Consiliului Judeţean Gorj aducându-i mulţumiri şi lui Orban şi lui Berceanu pentru că şi-au dat acceptul de a moderniza şoseaua care face legătura între Novaci şi Sebeş, prin Rânca. Lucrările respective au început în toamna anului trecut, Radu Berceanu plângându-se public acum o lună de preţul ridicat al acestora, actualul ministru al transporturilor depunând atunci o sesizare la DNA. 

 Dispute vechi pe un drum plin de gropi

 Ministrul Transporturilor Radu Berceanu a anunţat la mijlocul lunii aprilie că ia în calcul trimiterea unei scrisori către DNA în legătură cu felul în care predecesorul său, Ludovic Orban, a organizat licitaţia pentru reabilitarea DN67C Bengeşti-Sebeş (148 km), câştigată de Romstrade, controlată de omul de afaceri Nelu Iordache. " „Romstrade nu a luat credit de la Credit Suisse, Romstrade a luat credit de la Orban. Eu o să trimit o mică scrisorică la DNA cu Bengeşti-Sebeş ăsta", spunea Berceanu. Meciul dintre cei doi durează de mai multe luni, despre Orban relatându-se la sfârşitul anului trecut că, atunci când era ministru, a avut la dispoziţie un Jeep Grand Cheroke tocmai de la firma Romstrade. Firma respectivă ar trebui să realizeze lucrările cu vreo 360 de milioane de euro, Berceanu spunând că 2 milioane de euro pe kilometru reprezintă foarte mult. "Drumul Roman" apare în proiectul din dosarele ajunse la DNA Târgu Jiu cu numele de Transcarpatica, drumul urmând să fie executat la o altitudine mai mare decât Transfăgărăşanul. Deocamdată şoferii constată însă că sunt executate doar plângeri penale sau autosesizări pentru că nici măcar despre anchete cu o anumită finalitate nu poate fi vorba, despre realizarea efectivă a proiectului fiind şi mai greu de vorbit pe moment.

 La podul de la Lainici se dă deja în gropi

 Orban a mai anunţat însă ieri, la Novaci, că şi drumul naţional 66 din Defileul Jiului, care face legătura între Bumbeşti-Jiu şi Petroşani ar trebui să intre vara aceasta într-un proces de reabilitare. Acesta a precizat că la Ministerul Transporturilor ar trebui semnat în scurt timp contractul care să permită începerea lucrărilor de modernizare. Între timp, la podul provizoriu construit anul trecut în zona mănăstirii Lainici, drumarii au început să reasfalteze carosabilul, asfaltul turnat atunci deteriorându-se, pe şosea apărând gropi. Podul a fost ridicat după ce traficul a fost blocat câteva luni bune, vechiul pod, vechi de 100 de ani având structura de rezistenţă afectată de trecerea timpului. Noul pod a fost construit după două vizite ale preşedintelui Traian Băsescu la Lainici, şeful statului cerându-le atunci constructorilor să urgenteze lucrările astfel încât traficul să fie redeschis cât mai repede.


Vizualizări: 192

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Justiție:

Citește și: