Vicele din Plopşoru, suspectat că şi-a dat foc la maşină pentru daună totală

Incendiu puternic ieri dimineaţă devreme la Plopşoru, unde o maşină s-a făcut scrum. "Mâna criminală" a fost prima ipoteză luată în calcul de oricine vedea mormanul de tinichele, numai că, în câteva ore poliţiştii au cam lămurit a cui a fost "mâna", viceprimarul localităţii fiind incriminat că şi-ar fi comandat singur o frumuseţe de incendiu pentru a beneficia de poliţa Casco la final de leasing.
Viceprimarul Constantin Nicolescu este membru PRM, are o firmă pe numele soţiei, evident, şi acolo folosea două microbuze de ultimă generaţie, afacerea presupunând şi un magazin cu o cârciumă, ca la ţară, desfacerea de butelii fiind aproape obligatorie în asemenea situaţii. Despre activitatea de edil a acestuia nu s-au auzit prea multe până acum, dar, de ieri, el este suspectat de poliţişti că şi-a incendiat singur o maşină în cursul nopţii de miercuri spre joi pentru a încasa poliţa de despăgubire de câteva zeci de mii de euro. Maşina respectivă, un microbuz Opel Vivaro, era achiziţionată în leasing, iar ultima rată urma să fie plătită la toamnă, în luna noiembrie. 
Autoturismul a ars complet în cursul nopţii, viceprimarul Nicolescu precizând că el a aflat de producerea incendiului de la şeful postului de Poliţie din localitate, care a venit şi l-a trezit, anunţându-l că un şofer aflat în trafic a sunat la 112 şi a sesizat incendiul. "Dormeam dus când a venit pe la trei şi-un sfert domnul comandant la mine şi a strigat la poartă că îmi are o maşină. Am ieşit afară şi, într-adevăr, era maşina în flăcări. Am luat furtunul din curte ca să dau cu jet, au mai venit 2-3 băieţi de pe aici de prin zonă, au sosit şi pompierii, dar nu s-a putut salva nimic. E făcută scrum. Despre cauze nu ştiu ce să spun. Nici nu pot bănui pe cineva anume că nu vreau să-mi iau păcate degeaba, dar, pe de altă parte, mă gândesc şi că sunt şi eu viceprimar, duşmani are toată lumea în judeţul ăsta. S-ar putea să fie instalaţia electrică pentru că am avut ceva probleme pe partea asta în ultima vreme, nu ştiu ce să zic", declara ieri Nicolescu, înainte ca poliţiştii să prezinte primele concluzii.
Poliţist pe post de pompier, anchetă făcută cu penseta
Şeful de post din Plopşoru confirmă faptul că el a fost cel care l-a scos din casă pe păgubit. "Un participant la trafic, mai exact un şofer din Hunedoara pe care l-am identificat după apelul dat, a sunat la 112 în jurul orei 3.19 anunţând că are un autoturism. M-am deplasat la faţa locului şi am constat că autoturismul ardea în totalitate. Nu era nimeni pe lângă maşină şi apoi am anunţat pompierii, care au şi venit şi au lichidat focul. Proprietarul a venit aici după ce am strigat eu la dumnealui", a menţionat agentul şef Constantin Manolache. Soţia viceprimarului, patroana firmei familiei, nu a fost ieri la fel de vorbăreaţă cu jurnaliştii care au încercat să afle amănunte despre incendiul soldat cu pagube de vreun miliard de lei vechi. Femeia a fost scurtă în vorbe, spunea că este speriată şi că nu poate da vina pe nimeni.
 Pompierii au venit şi au stins focul, dar mare parte din maşină era distrusă complet. Doar numărul de înmatriculare care arăta că leasingul expira în noiembrie, la toamnă, mai era întreg pe faţă. Focul s-a propagat de la spate spre faţă, maşina fiind garată peste noapte în apropiere de drumul naţional care trece prin Plopşoru şi care este acum în reabilitare. Urmele incendiului au fost studiate ieri cu minuţiozitate, poliţiştii luând de pe jos probe de scrum cu pipeta şi penseta, mănuşile de unică folosinţă fiind deja un lucru obişnuit în astfel de situaţii. Şi, după câteva ore de investigaţii, echipa condusă direct la faţa locului de comisarul şef Aurelian Ungureanu, şeful Serviciului de Investigaţii Criminale din IPJ Gorj, a avut primele rezultate. Poliţiştii au putut fi văzuţi scotocind prin curtea viceprimarului, prin boscheţii din apropierea locului incendiului, dar şi prin alte zone care, aparent, nu aveau a face cu nenorocirea. Astfel au fost trase primele concluzii, unele total defavorabile viceprimarului. 
Primele probe incriminatoare
Inspectorul principal Daniel Tică, purtător de cuvânt al IPJ Gorj, afirmă că din cercetările făcute de poliţişti pe parcursul zilei a reieşit că autoturismul a fost incendiat premeditat de un nepot al viceprimarului, care, în înţelegere cu acesta, a stropit maşina cu benzină şi apoi i-a dat foc. Tică afirmă că anchetatorii deţin dovezi în privinţa faptului că nepotul de 27 de ani a cumpărat combustibilul de la o benzinărie din apropiere, modul de manifestare a focului indicând faptul că incendiul a fost premeditat. "A fost vorba de o înţelegere între soţul utilizatoarei maşinii şi un nepot al acesteia, care, astfel, s-a înţeles cu unchiul său. Acesta a mers şi a cumpărat benzină de la o staţie PECO de pe raza oraşului Turceni, după care a stropit autoturismul şi l-a incendiat. Scopul unei astfel de acţiuni a fost încasarea primei de asigurare. Vom continua cercetările şi va fi decisă o eventuală încadrare a faptelor respective", menţionează Tică.

 Vicele neagă, ţăranii îl apără

 Constantin Nicolescu şi nepotul său, Ion Găman, nu sunt acuzaţi deocamdată de nicio infracţiune, însă cercetările continuă. Conform lui Tică, scopul producerii acestui incendiu a fost încasarea poliţei de asigurare a maşinii, microbuzul având asigurare Casco valabilă până în luna noiembrie, când expira perioada de leasing. Nicolescu respinge acuzele care îi sunt aduse şi afirmă că nu el este cel care a incendiat maşina, viceprimarul menţionând că aşteaptă ca poliţiştii să îi descopere pe cei care au pus focul. "Putea să fie o problemă electrică", declara ieri acesta deşi, culmea, un sătean care îi plângea acestuia de milă, la propriu, ne-a precizat că miercuri seara el l-a văzut pe Nicolescu scoţând bateria din maşină şi ducând-o lângă casă. Astfel, varianta unei probleme pe partea electrică pică din start dacă îi dăm crezare ţăranului. "Eu am văzut când a scos bateria şi a dus-o acasă. Bietul om e nevinovat. El ajuta pe toată lumea pe aici, inclusiv când era cu câte o înmormântare ne dădea maşină să ne ducem mortul la groapă", se căina ieri lângă grămada de scrum Nicolae Turneanu. Soţia sa, o bătrână bolnavă de cancer şi ajutată de vice se minuna şi ea de ceea ce i se întâmplase acestuia. "Maşina era bună, mumă, dar nu ştiu ce s-a întâmplat că mergea bine. Ce-or fi avut cu omenaşul ăsta nu ştiu că n-a făcut rău la nimeni", spunea bătrâna. În zadar însă, pentru că vorbele sătenilor sunt combătute de probele poliţiştilor, vicele din Plopşoru şi PRM, partidul din care provine, având acum de gestionat o problemă pe care niciunul nici altul nu o aveau în calcul.


Vizualizări: 219

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Justiție:

Citește și: