După 20 de ani, localnicii din Bumbeşti Piţic şi-au pierdut răbdarea

Circa o sută de persoane din Bumbeşti Piţic au semnat un memoriu pe care l-au depus la Instituţia Prefectului, dar şi la Consiliul Judeţean, în speranţa că autorităţile le vor face, în sfârşit, podul. Este vorba despre podul care trece peste râul Galbenul şi leagă două sate şi care este promis de 20 de ani. Oamenii spun că sunt izolaţi de lume, dar cea mai mare durere este că abia îşi pot duce morţii la groapă. Un exemplu a fost acum câteva săptămâni când cortegiul funerar a trecut prin apă pentru a ajunge la cimitir. Primarul Michi Nioaţă a dat asigurări că până la vară vor fi făcute lucrări la acest pod, dar nici atunci nu vor putea trece maşini. Dacă au aşteptat 20 de ani să se facă acest pod, localnicii vor mai aştepta două luni, spune primarul, ca să poată trece pe jos pe acest pod.

Aproape o sută de localnici din Ciovei şi Lupeşti, din Bumbeşti Piţic, au semnat un memoriu prin care speră că vor rezolva ceva cu autorităţile de la Gorj. Problema lipsei unui pod peste Galbenul nu este de acum, ci de aproape 20 de ani. Localnicii s-au săturat să aştepte. „Noi, locuitorii satului Bumbeşti-Ciovei şi ai satului Lupeşti, din comuna Bumbeşti Piţic, vă aducem la cunoştinţă starea de înjosire şi frustrare pe care o suportăm de ani de zile, prin lipsa de preocupare şi de atitudine umană faţă de noi, a organelor de stat locale şi mai ales a celor superioare, de la nivel de judeţ“, scriu oamenii conducerii judeţului.

Constantin Picu a fost cel desemnat de localnici să aducă documentul la Târgu Jiu. „Am fost şi la Prefectură şi la Consiliul Judeţean. La Prefectură l-au primit, l-au înregistrat, la Consiliu au cam...Nu au prea vrut, dar până la urmă mi-au dat ceva la mână ca să demonstrez că l-am depus. Vă daţi seama că nu mai putem. Cât să mai aşteptăm?“, a declarat Picu. Proiectul podului peste Galbenul este vechi însă autorităţile din Bumbeşti Piţic au făcut cele trei picioare ale podului. Şi atât.

Încă două luni de aşteptare

Picu spune că ultima întâmplare din comună i-a făcut pe oameni să-şi piardă răbdarea. Un vecin şi prieten a decedat, dar drumul până la groapă a fost la fel cumplit. Tractorul cu trupul neînsufleţit a fost purtat prin apa învolburată a râului, atunci nimerindu-se şi o perioadă ploioasă.  „Biserica ce ne uneşte pe toţi este în satul Lupeşti, în dreapta râului, iar o mare parte dintre enoriaşii care aparţin acestui locaş de cult se află şi în stânga cursului apei, în satul Ciovei. Lipsa acestui pod ne produce mari necazuri, mai ales în perioadele cu ploi abundente, care sunt suficiente, împiedicându-ne să participăm mai cu seamă la ritualurile legate de înmormântarea celor decedaţi, neavând pe unde să trecem râul care e destul de bogat în ape“, mai spun oamenii. Dacă apa este prea mare atunci plimbă mortul pe o rută ocolitoare, de circa 10 km, prin comuna Baia de Fier pentru a ajunge la biserica ce se află în fapt la 500 de metri. Şi asta nu ar fi unica dificultate: „Locuitorii dintr-o parte şi alta a râului au terenuri agricole şi nu pot merge la ele să le lucreze, au animale pe care nu le pot duce la păşune. Sunt elevi care trebuie să meargă la şcoală şi nu pot din cauza aceasta“.

Primarul din Bumbești Piţic, Michi Nioaţă, spune că ştie problema, însă el este primul primar care îşi dă silinţa să rezolve situaţia. Spune că atunci când a devenit primar, mandatul trecut fiind viceprimar, a plătit pentru cele trei picioare ale podului, amplasate acum mulţi ani. Primarul spune că a comandat zece traverse, dar nici aşa nu vor putea trece maşinile. „Firma nu a mai vrut să facă nimic pentru că nu plătise nimeni nimic. Am plătit 250 de mii de lei i-am comandat traversele. Le-am comandat acum două luni şi sper să vină într-o lună şi jumătate. Nu se va putea trece cu maşina. Vedem ce spune şi constructorul. Dar să ştiţi că problema mare e cu aceste traverse. Să luăm traversele şi e foarte bine“, spune primarul.

Vizualizări: 139

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: