Ecaterina Teodoroiu, comemorată la Târgu Jiu

Elevii şi profesori târgujieni i-au adus un omagiu Ecaterinei Teodoroiu în ziua în care s-au împlinit 89 de ani de când aceasta este înhumată la Târgu Jiu. Aceştia au depus coroane de flori la mausoleul din Piaţa Prefecturii, unde aceasta a fost îngropată. De asemenea, în memoria Eroinei de la Jiu a fost lansată cartea „Cătălina, Eroina de la Jii”, o reeditare a cărţii scrisă în urmă cu zeci de ani de preotul Ioan Mălăescu, la care a contribuit documentaristul Dorin Brozbă. Respectivul manuscris a fost interzis între anii 1940-1990. La eveniment au participat şi membrii ai familiei Ecaterinei Teodoroiu.

„Această carte a fost începută cu 80 de ani în urmă de preotul Ioan Mălăescu, unul dintre cei mai valoroşi cărturari gorjeni, care a şi cunoscut-o pe Cătălina. Acesta a început documentarea în anul 1921, o dată cu înhumarea osemintelor Ecaterinei Teodoroiu în Piaţa Prefecturii din Târgu Jiu. Acesta a participat şi la inaugurarea mausoleului ce a avut loc pe 8 septembrie 1936 cu sprijinul Arethiei şi a lui Gheorghe Tătărăscu”, spune publicistul Dorin Brozbă. După o muncă de mai bine de un deceniu, preotul Ioan Mălăescu nu reuşeşte să îşi vadă cartea tipărită, aceasta fiind interzisă o dată cu instaurarea dictaturii antonesciene. „Noi am adaptat cartea respectivă, am introdus documente şi mărturii despre Ecaterina Teodoroiu”, mai adaugă Dorin Brozbă. Acesta spune că a rămas uimit că elevii din mai multe şcoli târgujiene nu ştiau că Ecaterina Teodoroiu este înmormântată în faţa Prefecturii Gorj, unde există monumentul realizat de Miliţa Pătraşcu, eleva sculptorului Constantin Brâncuşi.

Monumentul realizat de Miliţa Pătraşcu, restaurat

Primăria Municipiului Târgu Jiu doreşte să restaureze mausoleul realizat de Miliţa Pătraşcu pentru a slăvi memoria Eroinei de la Jiu. Ramona Evulescu, purtător de cuvânt în cadrul Primăriei Târgu Jiu spune că se va organiza o licitaţie pentru renovarea mausoleului. „În perioada următoare vom organiza o licitaţie pentru restaurarea monumentului. Deşi am mai făcut o licitaţie în acest sens nu s-a prezentat nimeni pentru că probabil nu sunt foarte mulţi specialişti în piatră. Noi dorim atât o restaurare a pietrei, cât şi a întregului monument”, spune Ramona Evulescu. Monumentul a fost ridicat între anii 1935-1936.

Vizualizări: 99

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din :

Citește și: