Elevi mutați în școala insalubră, deși comuna are o clădire modernă

Situație incredibilă într-un sat din comuna gorjeană Bâlteni, acolo unde elevii sunt nevoiți să învețe într-o școală veche, cu grup sanitar în curte, în timp ce o altă unitate de învățământ stă deschisă numai pentru preșcolari. Problema a fost semnalată deputatului Radu Miruță de către părinții elevilor din Peșteana, care nu-și explică această decizie. Primarul din Bâlteni susține că hotărârea a fost luată la nivelul Inspectoratului Școlar Județean în toamna anului trecut, când s-a decis mutarea elevilor.

Asta se întâmplă în momentul în care soarta unor elevi se decide dintr-un birou, în baza unor cifre, fără se cunoască situația din teren. Cel mai probabil așa s-a hotărât mutarea câtorva elevi de la școala din centrul satul Peșteana la o altă unitatea de învățământ din același sat.

Diferența între cele două unități școlare este dată de condițiile în care elevii trebuie să învețe. ”Au comasat două școli scoțând elevii din clădirea nouă și mutându-i între pereții de gazare din clădirea interbelică. Au scos elevii dintr-o clădire decentă, cu toaleta încălzită înăuntru și i-au mutat în lagărul din poze, cu toaleta în fundul curții, cu geamuri sparte și mai departe de majoritatea elevilor arondați. Sălile celor patru clase primare mutate fără logică au rămas goale, iar locul în care au fost mutați mititeii din clasele primare era înainte o clădire complet goala, deci nu este vorba despre vreo mișcare cu reduceri de costuri, sau transport școlar mai eficient, ba dimpotrivă”, este situația prezentată de Radu Miruță

Primarul din comuna Bâlteni, Vasile Vlăduleanu, nu-și asumă mutarea elevilor și susține că, la școala unde învață acum copiii, condițiile nu sunt chiar așa de rele. ”Aici sunt răutăți. Domnului deputat îi place să vorbească și nu cred că știe despre ce vorbește, că de când sunt eu primar nu am văzut parlamentari prin comună. Școala din centru de la Peșteana nu a fost închisă, funcționează pentru două grupe de grădiniță. Elevii au fost mutați prin decizia Inspectoratului Școlar Județean la altă școală în același sat. Vreau să precizez că această școală e prima unitate de învățământ reabilitată în Bâlteni când am venit eu primar, prin Banca Mondială. Condițiile sunt destul de bune, numai că trebuie să facem un grup sanitar lipit de școală, că este în „fundul curții” cum ar spune unii. Atunci așa era. Am luat bani de la Ministerul Dezvoltării și o să remediem situația. Nu mai avem copiii și nu avem ce face”, a spus primarul.

Deputatul de Gorj, Radu Miruță, a sesizat organele abilitate care pot la o decizie în acest sens. ”Am trimis astăzi o notificare Inspectoratului Școlar Județean Gorj și Direcției de Sănătate Publică astfel încât, dacă dumnealor consideră că nu se poate rapid remedia această anomalie, măcar noul an școlar să înceapă cu un alt plan de învățământ, iar micuții acum victime să revină în clădirea mai decentă existentă, dar acum goală”, a precizat deputatul.

Edilul din comuna Bâlteni a ținut să precizeze faptul că numărul elevilor din localitate a scăzut drastic în ultimii ani. În acest moment în comună sunt 14 unități de învățământ și dacă în 2004 erau 2200 de elevi, acum au rămas 700.

Galerie foto





Vizualizări: 1,367

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: