Depozitul Polaris rămâne închis până pe 16 aprilie

Tribunalul Gorj nu a luat vineri o decizie privind cererea Polaris Mediu, de suspendare a executării actului prin care Agenția pentru Protecția Mediului a lăsat fără autorizație de mediu depozitul ecologic de la Târgu Jiu. “Admite cererile de amânare formulate în cauză şi acordă termen de judecată la data de 16.04.2021”, a stabilit Tribunalul Gorj.

Rămâne de văzut care va fi decizia operatorilor de salubritate, care au anunțat că după 1 aprilie nu mai duc deșeurile pe cheltuiala lor la depozitul din Mehedinți. Consiliile locale nu s-au grăbit să aprobe o majorare a tarifelor, în așteptarea deciziei instanței din 2 aprilie, care iată că a fost una de amânare.

Cetățenii din Târgu Jiu nu plătesc în plus pentru colectarea gunoiului menajer, a transmis primarul Marcel Romanescu: "Imediat după decizia instanței prin care se amână pronunțarea în privința autorizației de funcționare a depozitului de gunoi, am contactat reprezentanții Polaris și, în urma discuțiilor, s-a luat hotărârea ca toate costurile suplimentare să fie suportate de societate, până în data de 16 aprilie. Între timp, societatea care administrează depozitul de gunoi și-a luat angajamentul să ia măsurile necesare, în așa fel încât groapa de gunoi să întrunească toate condițiile prevăzute de lege și să-și reînceapă activitatea cât mai curând posibil".

Câțiva locuitori din municipiul Târgu Jiu au protestat vineri dimineața în fața Tribunalului Gorj. Aproximativ 20 de târgujieni din zona Bârsești au cerut ca depozitul ecologic să rămână închis. ”Încercăm să fim de partea mediului, să nu redeschidă acest depozit. Ei au invocat starea de alertă și problema gunoaielor din oraș. Acest lucru nu s-a întâmplat, autoritățile s-au ocupat de acest lucru. Din moment ce nu și-au îndeplinit autorizația de mediu, nu văd de ce să funcționeze. Nu cred că ar trebui să mai funcționeze vreodată. Dacă la 2 celule miroase așa, la 6 ne sufocăm”, a spus Mădălina Șarapatin.

Zeci de primari i-au cerut prefectului să invoce starea de alertă în care ne aflăm pentru a suspenda aplicarea deciziei APM Gorj, dar Corneliu Răducan Morega le-a replicat că este o chestiune comercială între primării și operatorii de salubritate.

În paralel, Polaris Mediu lucrează la investiția care să elimine mirosul neplăcut, din cauza căruia a rămas fără autorizație de mediu. “Astăzi a avut loc a doua vizită a Comisiei formate din reprezentanţi de la mai multe instituţii abilitate la depozitul de deşeuri din municipiul Târgu Jiu, în vederea monitorizării lucrărilor de conformare dispuse de Garda de Mediu cu privire la reducerea poluării. Am constatat că investiţia se află tot în faza de documentaţiei şi este în curs achiziţia echipamentelor necesare. Reprezentanţii operatorului au dat asigurări că lucrările efective vor începe săptămâna viitoare”, a transmis vineri prefectul.

Vizualizări: 1,162

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: