Elevii Colegiului Național "Tudor Vladimirescu”, calificați în finala unui festival internațional de film

Scurtmetrajul "Une vie d'ado en 2022”, realizat de Victor-Ioan Stoian, elev în clasa a X-a B, și de trupa de teatru francofon "Partage!” a Colegiului Național "Tudor Vladimirescu” Târgu Jiu, a fost selectat pentru a participa la Festivalul Internațional al Filmului de Prevenire, Cetățenie și Tineret FestiPREV din La Rochelle, Franța.

La preselecție au fost înscrise 156 de filmulețe din 9 țări francofone: Franța, Belgia, Elveția, Senegal, Maroc, Benin, Canada, Camerun și România.

36 de scurtmetraje vor fi difuzate în finală, 33 fiind producții franceze și 3 străine (Belgia, Benin și România).

Creațiile artistice ale tinerilor realizatori vor fi difuzate în perioada 12-14 mai 2022, pe scena sălii Espace Encan din La Rochelle.

După fiecare scurtmetraj, tinerii realizatori și actori vor avea 4 minute în care își vor prezenta filmul și 4 minute de dialog cu juriile și publicul prezent în sală.

Elevii colegiului nostru au mai participat și la alte ediții ale acestui festival, dar nu au reușit să treacă de etapa preselecțiilor. Reușita lor din acest an este o dovadă clară a faptului că perseverența este cheia succesului în orice domeniu de activitate.

Filmele selectate anul acesta abordează o gamă largă de subiecte: fake news, bullying, adicțiile, discriminarea, mediul înconjurător, izolarea, anxietatea, violența, handicapul, încrederea în sine. Scurtmetrajul nostru vorbește despre modul în care Pandemia a bulversat viețile adolescenților, despre rutina obsedantă a ultimilor 2 ani, dar și despre modalitățile de a ieși din capcana izolării și a depresiei.

Toate filmele selectate vor fi postate pe canalul de You Tube și pe pagina de Internet a Festivalului FestiPREV pe data de 12 mai și, timp de 3 zile, publicul își va putea vota cele 5 filme favorite accesând un cod QR.

Palmaresul celei de-a VII-a ediții a festivalului va fi decis de un juriu format din tineri, de unul alcătuit din profesioniști și de votul publicului. Tocmai de aceea, sperăm să ne bucurăm de sprijinul comunității noastre în momentul în care va începe votul.

Trupa de teatru francofon "Partage!” va participa și la Festivalul Internațional de Teatru ,,Grains de scène” din Le Puy-en-Velay, Franța, unde va prezenta piesa "Les mots parleurs”, de Matei Vișniec, dramaturgul român cel mai jucat în Franța și pe scenele din lumea întreagă, în acest moment. Pe această cale, ținem să-i mulțumim domnului Vișniec pentru amabilitatea cu care, în ultimii ani, ne-a pus la dispoziție piesele domniei sale, de fiecare dată când i-am solicitat sprijinul. De altfel, suntem onorați de faptul că ultimele 3 creații care au fost montate de trupa de teatru francofon a colegiului îi aparțin.

Actorii trupei noastre de teatru francofon sunt: Irina Roibu, Amira Elena Blendea, Ariana-Mihaela Cepoi, Ilinca Gurgu, Ionela-Andreea Cîmpeanu, Iulia-Teodora Petrică, Ștefania-Cosmina Popescu, Luca-Ionuț Lăpădat, Dragoș-Alexandru Giurcău, Radu-Mihai Crăciunel, Călin-George Bunget-Calotă și Victor-Ioan Stoian. Ei sunt elevi în clasele a X-a B, a X-a F și a XI-a B și, în anul școlar în curs, au obținut și distincții importante la Olimpiada Județeană de Limba Franceză: Premiul I (Irina Roibu), Premiul al II-lea (Dragoș-Alexandru Giurcău), Premiul al III-lea (Ionela-Andreea Cîmpeanu)- la clasa a X-a, și Premiul al II-lea (Ilinca Gurgu) la clasa a XI-a. De asemenea, eleva Irina Roibu a obținut o mențiune specială la Olimpiada Națională de Limba Franceză. Majoritatea elevilor menționați mai sus au frecventat cursurile de limba franceză ale Centrului Județean de Excelență Gorj, iar rezultatele obținute le-au recompensat pe deplin efortul.

Profesor coordonator : Loredana Gabriela Stoian

Director, Profesor Cristina Goanță

Vizualizări: 943

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Civic-media:

Citește și: