Elevii din Arcani îngheață de frig în muzeul comunal

Fac eforturi să meargă la școală ca să ajungă cineva în viață. Vorbim de zeci de elevi din comuna Arcani care încă învață în muzeul din comună, până când școala va fi gata. Micuții ajung înghețați la cursuri pentru că nu au un microbuz să-i aducă la ore, iar apoi îndură frigul din clase. Doar biblioteca muzeului este încălzită, iar elevii se rotesc pentru a sta câte o oră la căldură.

Elevii din comuna Arcani fac eforturi să meargă la școală. Nu au microbuz școlar și fie merg pe jos, fie cu mijloacele de transport în comun care trec prin comună. De cele mai multe ori școlarii ajung la ore înghețați. „Este foarte frig afară și au început ploile. Mai este puțin și vine iarna. Ne este foarte greu. Eu merg pe jos cam 7 kilometri până la școală și când plouă ajung udă la picioare. Foarte mulți colegi de-ai noștri au răcit. Mai plecăm câteodată cu microbuzul care trece prin comună, dacă îl prindem, că ne plătește transportul domnul primar”, a povestit un elev.

Calvarul elevilor nu se termină când ajung la ore, pentru că învață în frig și cu gecile pe ei în muzeul din comună care țin loc de școală. „Este foarte frig la școală. Ne îmbrăcăm bine de acasă și stăm îmbrăcați. E la fel de frig ca afară. Ne îngheață mâna când scriem. Sperăm să se termine mai repede lucrările la școală, pentru că nu mai rezistăm”.

Profesorii spun că elevii s-au călit

Și profesorii fac față cu greu situației, dar s-au adaptat. Atunci când nu mai pot suporta gerul din clase, elevii se rotesc cu cei din bibliotecă, unde se poate face focul și în felul acesta școlarii învață o oră în frig și una la căldură. „Este frig în clase, dar elevii sunt învățați cu frigul pentru că ei oricum vin pe jos la școală prin frig și s-au călit. În plus de asta elevii de la școală sunt modești și nu au pretenții ca cei de la oraș și chiar dacă suferă de frig vin la ore, nu abandonează. Și nouă profesorilor ne este greu, dar ce să facem. Este o singură clasă amenajată în bibliotecă unde este cald și acolo se fac ore prin rotație ca să ne încălzim. Facem o oră în frig o oră la căldură”, a explicat un profesor. 

Părinții se tem pentru sănătatea copiilor

Părinții cunosc situația de la școală, dar nu au ce face decât să-și îmbrace copiii gros ca să nu răcească. „Este frig la școală, dar ce să facem, trebuie să meargă la ore. Sperăm să nu se îmbolnăvească în clase și de aceea îi îmbrăcăm foarte gros. Poate se termină mai repede lucrările la școală, că nu mai rezistă săracii copii, mai ales dacă vin gerurile”. Când se vor termina lucrările la școală, elevii vor fi mutați, dar nu se știe exact când se  întâmplă acest lucru.

Vizualizări: 132

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: