Elevii gorjeni fug de școlile profesionale

Foarte multe locuri au rămas neocupate în cadrul școlilor profesionale din Gorj. Clase care nu s-au completat sunt și în școlile din Târgu Jiu, dar, în special, în afara municipiului. O a doua etapă de înscriere va avea loc la sfârșitul acestei luni.

Puțini peste două mii de absolvenți de clasa a opta au fost repartizați deja la liceele din județul Gorj. Sunt însă și elevi care vor mai avea de așteptat și se vor înscrie din etapa a doua de admitere la liceu.  Aceasta va avea loc între 24 și 25 iulie, urmând ca, până la 1 august, să fie repartizați toți elevii la unitățile de învățământ unde s-au înscris.

În total, circa 300 de elevi au rămas pe dinafară după prima etapă de înscrieri. „S-a finalizat înscrierea absolvenților de clasa a opta la liceu. Au fost 2.017 elevi admiși, respinși 124. Au rămas locuri libere, 55, la învățământul vocațional. De asemenea, multe locuri libere la școala profesională. La cei 124 de elevi rămași neînscriși, se mai adaugă și corigenții și cei care nu și-au încheiat situația școlară, astfel încât numărul total al elevilor care urmează să fie înscriși în etapa a doua este de 252, fapt care ne duce pe noi spre realizarea planului de școlarizare”, a explicat Marcela Mrejeru, inspectorul școlar general al Inspectoratului Școlar Județean Gorj.

O problemă rămâne în Gorj admiterea în școlile profesionale. Elevii nu mai sunt dispuși să învețe o meserie așa că au rămas foarte multe locuri neocupate la nivelul județului. Nici măcar în Târgu Jiu nu au fost completate locurile disponibile, chiar dacă sunt societăți care oferă burse și echipamente celor care vor să învețe o meserie în cadrul învățământului dual.

„Sunt licee care nu își fac clasele acelea de profesională. Toate liceele au făcut clasele de liceu. La profesională, au rămas multe locuri libere. Au rămas clase de învățământ dual la profesională nefăcute, chiar dacă agenții economici au avut o solicitare pentru realizarea acestor clase. La profilul electrician sau cel de mase plastice, sunt profile care nu s-au completat. În Târgu Jiu, există mai multe licee care nu și-au făcut clasele de profesională, Gheorghe Magheru, Ion Mincu, Energetic. La Rovinari, Mătăsari, nu s-au făcut clasele de profesională. Nici la Turburea, nu s-a făcut decât una. La Bîlteni, nu s-au făcut clasele de profesională”, a mai explicat Mrejeru.

Vizualizări: 1,172

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: