Energie verde la CE Oltenia. Trei parcuri fotovoltaice şi unul eolian!

Managerul Complexului Energetic Oltenia a prezentat un plan de dezvoltare al companiei pe următoarele două decenii. Investiţiile în energia verde vor deveni o prioritate a companiei imediat după conformarea actualelor grupuri termo la noile norme de mediu.

Sorin Boza a vorbit despre aceste proiecte într-un interviu pentru BizMagazin. „Am prezentat acum o lună şi jumătate în faţa reprezentantului guvernului priorităţile companiei pentru următorii 15-20 de ani. Sunt priorităţi care merg pe realizarea de capacităţi noi, inclusiv de energie regenerabilă, conformarea tuturor echipamentelor la legislaţia de mediu, reducerea costurilor curente prin investiţii, retehnologizarea echipamentelor de producţie a energiei în vederea creşterii eficienţei, la fel pe partea minieră, achiziţia de pachete de acţiuni la alte societăţi producătoare de energie, dezvoltarea de afaceri alternative”, a spus Sorin Boza.

Preşedintele Directoratului CE Oltenia a oferit detalii despre proiectele referitoare la energia regenerabilă. „Ne-am gândit mult la această energie regenerabilă, dacă puteam, o făceam acum. Din păcate este situaţia financiară, avem conformarea la condiţiile de mediu de făcut. Dar, după aceea ne propunem realizarea parcului eolian de minim 70 MWh şi realizarea unor parcuri fotovoltaice de 10 MWh pe actualele depozite de zgură şi cenuşă închise de la Rovinari, Turceni şi Işalniţa. Aceste proiecte sunt luate în calcul de noi, ne ajută ca să nu mai plătim certificate, să facem un mic mix energetic”, a explicat Boza pentru BizMagazin.

Boza a dat şi exemple de afaceri alternative: „De asemenea, ne gândim să facem fabrici de brichetare a cărbunelui la Turceni şi Motru. Forţa de muncă o avem, lignitul îl avem, ne trebuie o investiţie într-o fabrică mare de brichetare. După 2021 luăm în calcul să deschidem şi propria carieră de calcar, necesar procesului nostru de producţie. În felul aceste scădem costurile”.

Şeful CE Oltenia a precizat că aceste proiecte vor fi implementate din 2021 încolo sau din 2025, în funcţie de termenul la care vor fi finalizare investiţiile impuse de Uniunea Europeană pentru conformarea la normele de mediu a grupurilor pe cărbune.

Vizualizări: 5,061

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Economie:

Citește și: