Escroc după gratii. Își urmărea victimele și le fura banii din case

Un bărbat de 53 de ani, din municipiul Târgu Jiu, recidivist, va sta ani buni după gratii pentru furt calificat și înșelăciune. Bărbatul are la activ mai multe condamnări, iar în plasă i-au căzut zeci de bătrâni din întreaga țară.

Individul nu stătea prea mult timp într-un loc. Se muta dintr-un oraș în altul, însă modul de operare era același. Își selecta victimele din rândul persoanelor în vârstă, care locuiesc la bloc.

Le urmărea pe stradă, iar după ce acestea intrau în locuință, le aborda sub pretextul că este instalator sau angajat al rețelelor de cablu. Susținea că vecinii fie au fost inundați, fie au nevoie de înlocuirea unor echipamente electronice care necesită tranzitarea locuinței victimei.

Ca să afle locul de păstrare a banilor, bărbatul le solicita bătrânilor sume mici de bani, necesare cumpărării de piese pentru reparații.

Într-unul din cazuri, la Brașov, bărbatul a păcălit un pensionar de 73 de ani. Se întâmpla la sfârșitul anului 2019. Escrocul l-a convins pe bătrân să îi permită accesul în locuință și să-i dea 150 de lei pentru verificări la instalația de apă din baie și pentru cumpărarea unor materiale necesare lucrării ce urma a se realiza.

Profitând de neatenția bătrânului, bărbatul a pătruns în dormitor, de unde, din interiorul unei noptiere, a sustras suma de 1.250 lei și trei tichete de călătorie CFR.

Polițiștii au aflat că pe numele bărbatului fusese emis un mandat de executare a pedepsei cu închisoarea, acesta fiind dat în urmărire națională de către Inspectoratul de Poliție al Județului Gorj.

În vara lui 2020, gorjeanul a fost depistat pe raza municipiului Sibiu și arestat. Aici, individul a comis nu mai puțin de 13 infracțiuni de înșelăciune, prejudiciul ridicându-se la circa 40.000 de lei.

Pe 7 iunie, Judecătoria Brașov l-a condamnat pe bărbat la 2 ani de închisoare pentru furt calificat și un an de pușcărie pentru înșelăciune. Fiind recidivist, bărbatul va petrece mai mult timp în spatele gratiilor.

„(...) se va adăuga la pedeapsa rezultantă intermediară anterior stabilită (7 ani și 5 luni închisoare) pedeapsa rezultantă principală aplicată acestuia prin sentința penală nr. 710/2019 a Judecătoriei Pitești, respectiv 2 ani, 6 luni și 902 zile închisoare, din care se va scădea perioada considerată executată, respectiv 300 de zile închisoare și perioada executată la data comiterii infracțiunilor ce au făcut obiectul analizei în prezentul dosar - cu titlu de reținere, arest preventiv și arest la domiciliu - respectiv perioada de la 25.01.2018 până la 16.10.2019, inclusiv. Totodată, în baza art. 72 C. pen., se va deduce din pedeapsa finală aplicată inculpatului perioada deja executată, de la 22.06.2020 la zi”, a decis instanța, sentința nefiind definitivă.

Cazierul bărbatului este unul extrem de stufos. Din 2004, acesta a suferit multiple condamnări la pedepse privative de libertate.

Vizualizări: 3,441

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Justiție:

Citește și: