CE Oltenia contestă amenzile primite după decesul unui electrician

Complexul Energetic Oltenia a contestat în instanță două amenzi primite după decesul unui electrician. Compania a cerut ca sancțiunile să fie transformate într-un simplu avertisment, socotind că nu se face vinovată pentru moartea salariatului. Tragedia s-a produs în urmă cu doi ani, la Cariera Jilț Sud. Două instanțe din Gorj au respins deja solicitările CE Oltenia.

Un electrician de 46 ani a murit electrocutat în timp ce executa lucrări de întreţinere la întrerupătorul general din casa electrică a unui transportor cu bandă.

Inspectorii de muncă au amendat compania cu 12.000 de lei. „În urma cercetărilor efectuate s-a constatat că, la deschiderea ușilor de la celula întrerupătorului principal de 6 kV, nu a funcționat dispozitivul de avertizare prezență tensiune 6 kV, fapt care a determinat pătrunderea nestingherită a electricianului în câmpul electric și electrocutarea mortală a acestuia”, se arată în procesul verbal prin care CE Oltenia a fost amendat cu 8.000 de lei.

A mai fost dată o amendă de 4.000 de lei. Motivul: societatea nu a urmărit ca cei doi electricieni ce efectuau revizia electrică să poarte cizme și mănuși electroizolante, deși au fost dotați cu echipament individual de protecție complet.

Compania a încercat să se disculpe în instanță: „Din constatările efectuate la fața locului de către inspectorii de muncă se reține în mod cert că sistemul de avertizare prezență tensiune 6KV nu a funcționat și nu că a fost găsit defect. Având în vedere acest aspect, există posibilitatea ca acesta să fi fost dezactivat chiar de victima accidentului, electricianul P.V. care în calitate de șef de lucrare a realizat măsurile de securitate premergătoare intervenției din aceea zi. Tot în mod eronat s-a reținut că nu s-a urmărit ca cei doi electricieni să poarte cizme și mănuși electroizolante la revizia respectivă, cu toate că ei au fost dotați cu echipament individual de protecție complet întrucât din întreg probatoriul administrat reiese cu certitudine că, în speță, calitatea de șef de lucrare a avut-o chiar electricianul P.V.”.

Argumentele CE Oltenia au fost respinse atât de Judecătoria Motru, cât și de Tribunalul Gorj. „Sancțiunea amenzii pentru fiecare faptă, stabilită de agentul constatator, este proporțională cu gravitatea faptei și împrejurările în care aceasta a fost săvârșită”, a decis instanța, care a menținut amenzile date de ITM Gorj. Sentința pronunțată luna trecută este definitivă.

Vizualizări: 3,059

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Justiție:

Citește și: