Eşti dependent de telefon? Scapă de nomofobie!

Nomofobia sau dependența de telefonul mobil a ajuns la cote alarmante.  Adulţii pot ţine sub control această afecţiune mai uşor, dar ea atinge cote mari în rândul tinerilor şi mai ales al copiilor care nu se pot apăra. Nomofobia (No Mobile Phobia) presupune că îți verifici telefonul din 5 în 5 minute să vezi ce notificări sau e-mailuri ai mai primit și ştii că suferi de ea dacă începi să te panichezi când rămâi fără baterie.

Am ajuns, majoritatea dinte noi, fie de nevoie, pentru că lucrăm cu tehnologii moderne, fie din plictiseală, să folosim prea des telefonul mobil chiar dacă nu avem neapărată nevoie, nu pentru a vorbi ci pentru a naviga pe internet. Nu trebuie să renunți de tot la telefon și internet dar e recomandat să fim conștienți de ajutorul pe care ni-l oferă tehnologia, dar să o folosim cu moderație cât să nu îi permitem să ne schimbe radical viața. Există şi metode pentru a scăpa de nomofobie dacă decidem să reducem impactul telefonului modern în viaţa de zi cu zi.

- În timpul cinei cu familia sau cu prietenii încurajează-i pe toți să participe la un mic joc: fiecare își lasă telefonul în mijlocul mesei sau pe o masă separată, iar cine cedează și îl verifică primul, va spăla vasele, va pregăti un ceai pentru toată lumea sau va achita nota de plată, după caz.

- În timp ce conduci, pune telefonul într-o zonă ce nu îți este accesibilă. Chiar și vorbitul la telefon pe speaker sau folosind căștile îți distrage atenția de la drum. Conform cercetărilor, atunci când folosești telefonul în timp ce conduci, în special ca să scrii mesaje, șansele să produci un accident cresc cu aproximativ 400%.

- Nu mânca pe birou, în fața laptopului sau calculatorului sau cu telefonul alături. Mergi în sala de mese sau la restaurantul din apropiere și cu ocazia asta faci și o plimbare, atât de benefică pentru sănătate.

- Organizează o vacanță în care să renunți la electronice şi telefoane. Scoate nasul din mesaje, e-mailuri și rețelele de socializare și bucură-te de natură, de oamenii din jurul tău, de viață.

- Foarte important este să ne ocupăm și de copii şi să nu îi lăsăm prea mult timp pe telefon sau alte dispozitive digitale. Indicat ar fi să nu fie nevoie să se ajungă la nomofobie și pentru copii mici și foarte mici. Pentru aceasta trebuie să se întârzie cât mai mult accesul la telefonul mobil iar cu cel puțin jumătate de oră înainte de culcare, nu îi lăsa pe cei mici să folosească niciun dispozitiv electronic.

Vizualizări: 981

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Tendințe:

Citește și: