Evazioniști în așteptarea verdictului

Mai multe persoane judecate într-un dosar de evaziune fiscală sunt în așteptarea unei sentințe din partea Curții de Apel Craiova, printre acestea numărându-se și Iulian Bogdan Buduran, fost șef al TSD Novaci. Firma lui, Novatit Cons SRL, a fost implicată în afaceri ce au vizat ridicarea unei microhidrocentrale în zonă, dar și în exploatarea ilegală a pădurilor din zona Buila, o localitate din Vâlcea. Un raport al Corpului de Control al Ministerului Mediului arăta în vara lui 2014, după inundaţiile respective, că mai multe firme au exploatat ilegal mii de metri cubi de lemn în zona afectat de viiturile de pe Gilort, Novatit Cons SRL fiind una dintre firmele menționate în raport.
În dosarul de evaziune magistrații Curții de Apel Craiova au stabilit marţi ca peste două săptămâni să dea un verdict definitiv. La instanța de fond, Tribunalul Gorj, inculpații au recunoscut acuzațiile ce le sunt aduse, achitând inclusiv prejudiciul pentru a primi pedepse mai mici. Buduran a fost inculpat și acuzat că a folosit sute de facturi fiscale de la o firmă fantomă din Strehaia în dorința de a diminua impozitele pe care ar fi trebuit să le achite statului. Suma calculată drept prejudiciu nu este deloc una mică, după cum se arată în sentința instanței de la Târgu Jiu dată în această primăvară.
„Obligă inculpatul Buduran Bogdan Iulian la plata sumei de 445.180 lei - prejudiciu efectiv, reprezentând TVA în valoare de 267.108 lei şi impozit pe profit în sumă de 178.072 lei, în solidar cu partea responsabilă civilmente S.C. NOVATIT CONS S.R.L. Tg-Jiu prin lichidator judiciar VLC SPRL Tg-Jiu, din care, pentru prejudiciul efectiv în sumă de 80.600 lei şi accesoriile aferente acestei sume şi în solidar cu inculpatul Mihai Biriţă şi cu partea responsabilă civilmente S.C. GIL MET BN CONST S.R.L. Greci, judeţul Mehedinţi, iar pentru prejudiciul efectiv în sumă de 77.380 lei şi accesoriile aferente acestei sume şi în solidar cu inculpatul Pleşu Mircea, la care se adaugă majorări de întârziere şi dobânzi de întârziere ca accesorii aferente, ce vor fi calculate de la data producerii prejudiciului efectiv în cuantum total de 445.180 lei până la data de 24.02.2016 - data achitării integrale a acestui prejudiciu efectiv, către A.N.A.F. Bucureşti prin D.G.R.F.P. Craiova şi A.J.F.P. Tg-Jiu, cu titlu de despăgubiri civile. Constată recuperat integral prejudiciul efectiv în cuantum de 445.180 lei”, se arată în decizia contestată de către Buduran, pedeapsa dispusă în cazul său fiind de doi ani și jumătate, cu suspendare. (G.I.)

Vizualizări: 480

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Justiție:

Citește și: