Examen mai dificil pentru obținerea permisului auto

Carta Albă a Siguranței Rutiere propune o serie de modificări la examenul pentru obținerea permisului auto. Documentul are mai multe propuneri care pot fi implementate pe termen scurt și mediu.

Printre aceste recomandări se regăsesc: creșterea nivelului dificultății examenului auto, înăsprirea sancțiunilor, camere video inteligente și introducerea educației rutiere ca materie opțională în școli.

O propunere vizează reanalizarea modului de obținere a permisului auto.  „Ar trebui demarate acțiuni pentru a ridica nivelul dificultății examenului auto, spre exemplu prin revenirea la probele de poligon și de conducere de noapte”, se mai arată în Cartă.

Modificările care vizează procesul de obținere a permisului, care va deveni mai dificil și mai costisitor. Numărul de ore obligatorii de pregătire va fi majorat de la 30 la 45, o schimbare care inevitabil se va reflecta în creșterea tarifelor asociate. Propunerea are ca scop principal reducerea numărului de accidente, cu accent pe zonele urbane aglomerate unde traficul este constant intens.

Aceste ajustări vin ca răspuns la nevoia de a îmbunătăți siguranța rutieră, având în vedere preocupările legate de comportamentul șoferilor tineri și riscul crescut de accidente asociate acestui segment de populație.

Această propunere vine după ce IGPR a precizat că 28% din accidentele rutiere din 2022 au fost provocate de șoferii începători.

În plus, inițiatorii propun înăsprirea sancțiunilor. „Măsuri precum creșterea sancțiunilor, de la ridicarea numerelor pentru contravenții medii, la confiscarea mașinii pentru contravenții grave și infracțiuni, ar putea avea un efect disuasiv pentru participanții la trafic care nu țin cont de măsurile de siguranță”, au explicat inițiatorii.

Prin proiecte și propuneri de politici publice, Coaliția își propune o reducere cu 50%, până în 2030, a numărului persoanelor decedate, față de anul 2019.

Vizualizări: 3,285

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Tendințe:

Citește și: