Exerciţiu reuşit de salvare a unui înecat în apele îngheţate ale Jiului

A fost salvat cu mare efort din apele îngheţate ale Jiului. Din fericire, nu a fost un caz real, ci un exerciţiu al celor de la Salvamont, în care au fost testate noile echipamente din dotare. Şeful Serviciului, Sabin Cornoiu, a fost mulţumit de rezultatul exerciţiului de salvare. Salvamont Gorj a organizat miercuri un exerciţiu de salvare din mediu acvatic în condiţii de iarnă şi temperaturi foarte scăzute. Salvatorul care a jucat rolul victimei înecate a fost protejat de un costum termic.

Potrivit şefului Serviciului de Salvamont Gorj, Sabin Cornoiu, au fost folosite două echipamente, o placă de intervenție în torente și pe suprafețe de gheață și un lansator de coardă, cumpărate din Statele Unite ale Americii, cu bani dintr-o sponsorizare primită în urma intervențiilor de la inundațiile care au avut loc acum doi ani. "Am simulat trei exerciții de salvare cu persoane surprinse pe suprafețe acvatice, la suprafață, surprinse în gheață sau sub calota de gheață. Am încercat să intervenim cât mai repede pentru că temperaturile sunt foarte scăzute, iar șansele de supraviețuire ale victimelor depind de intervenția foarte rapidă. Eu cred că am corespuns așteptărilor pe care le aveam de la echipa mea, nu am făcut nicio repetiție înainte, s-a discutat totul doar teoretic. Am folosit trei tipuri de echipamente pentru cele trei tipuri de salvări, am folosit și echipament de scufundare sub apă și echipament de protecție termică la nivelul apei înghețate și la gheață spartă și echipament pentru lucrul la suprafață. Sunt echipament de cea mai bună calitate, am folosit două echipamente unice în România, lansatorul de coardă și acea placă de intervenție în torente și pe suprafețe de gheață", a precizat Sabin Cornoiu.

Exercițiul, care s-a desfășurat pe lacul de acumulare de pe râul Jiu în zona Parc-Insuliță-Pod istoric, a urmărit testarea echipamentelor de lucru și salvare, verificarea echipamentului de protecție și evaluarea capacității de intervenție a salvatorilor montani în condiții de lucru în mediu acvatic și la temperaturi foarte scăzute, condiții similare celor ce pot fi întâlnite pe timp de iarnă în intervențiile salvatorilor montani din peșterile inundate sau din lacurile montane.

Metodele de salvare care vor corespunde testelor urmează a deveni proceduri de intervenție în baza cărora salvatorii se vor pregăti pe viitor și vor acționa în situații reale. La final, salvatorii şi-au dorit totuşi să nu fie nevoie prea curând de intervenţii de acest tip.

Vizualizări: 330

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: