Tradiţiile româneşti şi rome aduc bani comunei Bustuchin

Comunitatea locală din Bustuchin este beneficiarul unui proiect finanţat de compania petrolieră din zonă, proiect care îşi propune păstrarea şi transmiterea tradiţiilor şi obiceiurilor româneşti şi rome. Prin intermediul acestui proiect, un meşter popular de etnie romă din comuna Bustuchin, care este trecut de prima tinereţe, va fi angajat de către primăria din localitate, iar singura lui preocupare vor fi sculptura în lemn şi olăritul. Finanţarea proiectului este de aproape 5.000 de euro.

Vasile Spiridon, fostul director al Liceului Tehnologic Bustuchin, este cel care s-a aflat în spatele proiectului care a ieşit pe locul al doilea în competiţia naţională. ”Tradirom”, căci aşa se numeşte proiectul care îşi propune să restabilească relaţii între membrii comunităţii de rromi şi să readucă meşteşugurile acestora în atenţia comunităţii majoritar românească.

Asta înseamnă chiar şi angajarea de către primărie a unui meşter popular de etnie romă priceput în ale sculpturii şi olăritului. ”A fost etapa naţională a unui concurs, se numeşte Idei din Ţara lui Andrei. Am câştigat un proiect cu al doilea punctaj din cele 75 depuse, proiect care se numeşte Tradirom şi îşi propune păstrarea şi transmiterea mai departe a tradiţiilor şi obiceiurilor româneşti şi rome, adică sculptură în lemn, linguri, măsuţe, şi olărie”, a spus Vasile Spiridon, managerul de proiect.

Meşterul popular are peste 50 de ani şi este considerat de angajatori prea bătrân să mai fie integrat pe piaţa muncii. Prin acest proiect nu numai că va avea un salariu fix, dar va avea ocazia să-şi valorifice uriaşul potenţial pe care îl are arta sa, specifică zonei Horezu. ”Pe lângă diversificarea unor activităţi, sculptura în lemn, sculptura în oase de animale sălbatice, pe lângă realizarea unor elemente de lemn decorative sau chiar utile în spaţiul casnic ori balustrade şi foişoare de lemn, atelierul îşi propune realizarea unor materiale din lut cu model ceramic care să păstreze specificul zonei, motive brâncuşiene, dacice, arhaice, brâncoveneşti. La orele de educaţie tehnologică, copiii vor putea merge şi vor putea pune în practică cele învăţate în teorie, vor putea corela diferite elemente pictografice cu măiestria artistică tradiţională rromă şi românească”, a mai spus Vasile Spiridon.

Important este faptul că şi primăria Bustuchin s-a angajat să asigure cheltuielile neprevăzute, necesare pentru buna desfăşurare a proiectului. ”Salariul meşterului popular va fi asigurat de către Primăria Bustuchin, cea care va deschide un muzeu al ţăranului odată cu finalizarea unui cămin multifuncţional. Artizanatul îşi va găsi atunci şi expunerea muzeografică, va putea face parte din atracţiile comunei noastre şi va putea fi promovat prin diverse canale”, a precizat managerul proiectului. 

Vizualizări: 268

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: