Hanu: Este imposibil să punem în funcţiune Casa de Cultură

Casa de Cultură din municipiul Motru nu va fi redeschisă prea curând, spune primarul Dorin Hanu. Edilul a explicat că primăria a încercat să contracteze o firmă care să realizeze proiectul pentru lucrările necesare ca imobilul să respecte normele impuse de Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă (ISU), însă firmele contactate au solicitat sume uriaşe şi asta doar pentru proiect, de la 20.000 de euro în sus. În aceste condiţii, autorităţile spun că nu se poate discuta prea curând de redeschiderea aşezământului cultural.

Conducerea primăriei Motru a luat decizia de a închide Casa de Cultură la începutul lunii decembrie a anului trecut, asta după ce un control al ISU Gorj a scos la iveală nereguli în ceea ce priveşte respectarea normelor de prevenire a incendiilor. De atunci nu se mai organizează niciun eveniment cultural în sala de spectacole şi nu se va organiza prea curând, spune primarul municipiului Motru, Dorin Hanu. „Activitatea la Casa de Cultură la ora actuală este suspendată printr-o dispoziţie a primarului pentru intrarea în legalitate din punct de vedere ISU. Ne-au atenţionat că nu e bine să funcţionăm, de aceea eu am preferat să dau o dispoziţie prin care am suspendat activitatea până la intrarea în legalitate. Am solicitat deja de la două firme specializate în proiectele respective, una din Timişoara şi cealaltă din Târgu Jiu, iar preţul care mi s-a adus la cunoştinţă de către proiectanţii respectivi este excesiv de mare. Unul dintre proiectanţi, numai pentru proiect, mi-a solicitat 20.000 euro. Celălalt, pentru proiectare şi executare, în jur de 100.000 de euro fără TVA. Gândiţi-vă că este o valoare pe care la ora actuală primăria, Consiliul Local Motru, nu şi-o permite. Suntem într-o situaţie critică de fundamentare a proiectului de buget în ceea ce priveşte veniturile. Au fost diminuate cu peste 25% la nivelul anului 2016 comparativ cu 2015. Este practic imposibil să realizăm punerea în funcţiune a acestui obiectiv", a declarat Dorin Hanu, primarul municipiului Motru.

Casa de Cultură a intrat în patrimoniul municipiului Motru abia la finele anului 2014, după ce primăria s-a judecat ani buni cu sindicatele pentru preluarea imobilului. Nici un an nu a funcţionat, iar acum motrenii au rămas din nou fără o sală de spectacole. "Vom încerca să punem pe lista de investiții în primă fază proiectarea, iar în funcţie de felul cum vom reuşi să aducem bani, să facem în a doua partea a anului punerea ei în funcţiune efectiv. Pe fonduri europene, din câte ştiu, nu există asemenea proiecte", a concluzionat primarul Dorin Hanu.

Autorităţile au mai spus că imobilul este încălzit în prezent, chiar dacă sala de spectacole nu mai este funcţională. Acolo funcţionează şi Direcţia de Cultură şi Sport. De aici înainte evenimentele pentru comunitate vor fi organizate la şcoli.

Galerie foto


Vizualizări: 759

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: