EXOD: 14 medici au plecat din Spitalul Târgu Jiu. Urmează încă 20!

Situație de o gravitate fără precedent la Spitalul Județean de Urgență din Târgu-Jiu! Un număr de 14 medici au plecat în ultimele 6 luni, iar alţi 20 au anunţat că pleacă. Deja o serie de cabinete din Ambulatoriu s-au închis. Managementul privat numit de Consiliul Judeţean la acest spital a scăpat situaţia de sub control.

Liderul Sindicatului Sanitas, Valentin Popa, spune că spitalul nu s-a mai confruntat cu o problemă atât de gravă. „Spitalul Județean este pus în postura în care nu-și mai poate face datoria către asigurați. Principala problemă a spitalului este lipsa medicilor și nici vârsta celor existenți nu ne oferă perspective. Doi medici din cei care ar mai putea sta la serviciu au plecat la cerere prin desfacerea contractului de muncă și au mers la privat. Patru medici s-au pensionat la limită de vârstă, dar doi dintre ei mai puteau lucra, iar ceilalți doi cu acordul managerului ar mai fi putut rămâne la serviciu. Opt medici tineri şi-au luat concedii fără plată”, a spus sindicalistul.

Alți 20 de medici și-au arătat intenția de a pleca

Printre medicii care au plecat de la Spitalul Județean de Urgență din Târgu-Jiu se numără Laura Bârdeanu - medic specialist în psihiatrie infantilă, Carmen Braia - medic O.R.L, Floarea Păsărin și Elena Coman - specializate în endocrinologie, Dochian Enoiu - medic cardiolog, Ion Ilieși de la Ortopedie, Cosmin Roșoiu de la Primiri Urgenţe și Eugen  Lăcătușu de la  Radiologie.

Gheorghe Stanciu, purtătorul de cuvânt de la Colegiul Medicilor Gorj, anunță plecarea a încă 20 de medici după incidentul de la Târgu-Cărbunești, unde trei medici au fost arestaţi pentru luare de mită. „Au plecat până acum 14 medici într-o jumătate de an, dar vă spun sincer că vor mai pleca încă 20 de medici de la Spitalul Județean de Urgență din Târgu-Jiu, mai ales după incidentul de la Spitalul din Târgu-Cărbunești. Nimeni nu lucrează cu poliția la ușă. Există nervozitate în rândul medicilor, pentru că sunt vânați de polițiști. De pe timpul lui Ceaușescu se știa de plățile informale ale cadrelor medicale și de aceea aveau și salariile mici. Așa nu se mai poate”, a spus Stanciu.

Un cabinet din policlinică a fost închis

În loc să se diversifice serviciile medicale, la Spitalul Județean de Urgență din Târgu-Jiu dispar și cele existente. Un exemplu este cabinetul de psihiatrie infantilă, care nu mai funcționează pentru că singurul medic și-a cerut concediu fără plată. Laura Bârdeanu este medicul care a ales să lucreze în privat. „Am plecat din cauza salarizării proaste pe un volum de muncă exagerat de mare și pe o organizare destul de slabă din punct de vedere al programărilor pe care pacienții nu le acceptă. Astea ar fi principalele motive. Mi-am întrerupt contractul pe un an și nu știu dacă voi reveni la sistemul de stat. Dacă va fi același lucru și în privat, este clar că voi reveni, ceea ce nu cred că se va întâmpla”, a spus Bârdeanu.

Și de la alte cabinete au plecat specialiști, iar situația financiară a spitalului are de suferit, pentru că serviciile decontate lunar de CJAS vor fi mai puține. „Președintele Consiliului Județean știe despre ce este vorba. Niciodată nu au plecat atâția medici din spital câți pleacă acum. O să fim nevoiți să închidem anumite specialități, în special în policlinică. Cabinetul de psihiatrie infantilă și-a închis ușa, avem copii cu probleme, iar spitalul nu mai primește bani de la CJAS pentru 28 de consultații pe zi. Avem cabinetul de O.R.L din policlinică, unde erau două ture cu doi medici, iar unul dintre medici a plecat săptămâna trecută în sistemul privat. Avem doi medici plecați de la cabinetul de diabet. Și în aceste cazuri banii de la CJAS vor fi diminuați. Ambulatoriul este în pericol să-și închidă activitatea”, a mai precizat Valentin Popa.

Secția de Oftalmologie este în pericol

Dacă activitatea mai multor cabinete din policlinica recent renovată este în pericol de a dispărea, nici în spital situația nu este una mai bună. Secția de Oftalmologie riscă să fie închisă, pentru că singurul medic de aici care face intervenții chirurgicale are de gând să plece. Este vorba de Marinela Stanciu. „Avem secția de Oftalmologie, care este o secție chirurgicală, unde un medic are problem cu legea (n.r. – Dana Vodislav, arestată), iar celălalt medic, singurul care operează, intenționează să plece din sistem. Asta înseamnă că oftalmologia nu mai poate funcționa ca secție, pentru că nimeni nu vine la spital să-și pună picături în ochi. Această secție poate să dispară. Se doresc secții noi, dar este posibil să pierdem și ce avem. E un adevăr care nu mai poate fi ascuns. Trebuie să intervenim ca să salvăm situația. Aceste probleme ar fi trebuit rezolvate de managerul privat”, a mai spus Valentin Popa.

Și medicul ORL-ist Carmen Braia a decis să-și întrerupă contractul de muncă pentru un an și susține că problemele de sănătate au stat la baza acestei decizii. „Am luat o pauză la Spitalul Județean din motive personale. Am ceva probleme de sănătate și am considerat că trebuie să iau o pauză. O să mă ocup de cabinet și poate pe viitor în funcție de starea de sănătate voi reveni”, a spus Braia.

Vizualizări: 3,375

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: