FNME: Rușeț a demisionat. Condescu face un nou sindicat!

Consiliul de Coordonare al Federației Naționale Mine Energie (FNME) a adoptat sâmbătă o recomandare privind înființarea unui sindicat majoritar în CE Oltenia. Astfel, s-a stabilit un termen de 60 de zile pentru fuziunea unor organizații sindicale, Marin Condescu fiind mandatat pentru a duce negocierile. În aceeaşi şedinţă s-a înregistrat demisia lui Ion Ruşeţ din funcţia de prim-vicepreşedinte, anunţ primit cu aplauze de sală. Nu este exclus ca şi Ion Ruşeţ să încerce formarea unui alt sindicat.

Demisie surprinzătoare din FNME. Prim-vicepreședintele Ion Ruşeţ și-a dat demisia din federație, el primind reproșuri de la liderii de sindicat aflați în sală. Lui Rușeț i s-a reproșat apropierea față de administrația CE Oltenia și chiar activitatea sa de senator în mandatul trecut. „Noi l-am susținut să ajungă în Parlament ca să rezolve probleme pentru oameni și el s-a bătut pentru funcția de președinte al PDL”, a declarat un sindicalist.

A fost prea diplomat

Rușeț a declarat că a fost acuzat de prea multă diplomație. „Am luat această decizie pentru că erau dezacorduri evidente între mine și o parte din colegi. S-a considerat și am fost acuzat că sunt prea diplomat în relația cu administrația. A fost și o incompatibilitate și era normal să fac acest lucru”, a spus Ruşeţ. Demisia a fost anunţată vineri seara în Colegiul Director, iar sâmbătă, în şedinţa Consiliului de Coordonare, sala i-a cerut lui Ruşeţ să nu uite de demisie. Ruşeţ a mers la microfon pentru a face anunţul, primit cu ropote de aplauze. Doar liderul de la Roşiuţa, Nelu Roşca, a spus că ar avea nevoie de Ruşeţ la sindicatul lui, oferindu-i un loc de consilier. De la Jilţ, bazinul minier care l-a făcut pe Ruşeţ lider, acum nu i-a luat nimeni apărarea, semn că minerii de acolo sunt supăraţi pe fostul senator.

Președintele FNME Marin Condescu a comentat scurt demisia lui Rușeț. El a subliniat că Rușeț era și salariat și sindicalist, ceea ce îi făcea dificilă munca pentru FNME. “Îi mulțumim pentru toată activitatea pe care a depus-o, nu numai anul acesta și înainte de a fi senator. Demisiile nu se comentează, sunt acte personale. Dânsul a văzut că pentru perioada grea care urmează, între cele două ipostaze și de salariat al CEO și de reprezentat al federației îi va fi foarte greu. Pot să spun că a fost de partea mișcării sindicale”, a declarat Marin Condescu.

Condescu: Cine nu e mulțumit, să plece

Tot la Consiliul de Coordonare s-a votat excluderea pe viitor a liderilor care dau declarații împotriva federației, fără să aibă argumente. „Dacă liderul unui sindicat dă declaraţii împotriva Federaţiei, va fi exclus din organismele noastre de conducere şi vom notifica sindicatul pe care îl reprezintă. Dacă un sindicat se poziţionează împotriva FNME, va fi exclus. Scandalurile acestea permanente nu va bine nimănui”, a explicat Condescu.

Nemulțumiții au fost tot cei doi lideri de la Tismana, Gabriel Bălăceanu și Gabriel Căldărușe, fiind însă la un pas de excludere. Gabriel Căldărușe a încercat să aducă în discuție suspendarea lui Marin Condescu, însă a fost repezit de alți lideri. După ședință, el și Bălăceanu au anunțat în presă că își vor da demisia din FNME. Cei doi nu au funcţii în FNME, pentru că sindicatele pe care le reprezintă, Tismana I şi Tismana II, nu au personalitate juridică, ci fac parte din Sindicatul Liber „Minerul” Rovinari.

Bălăceau şi Căldăruşe spun că ședința Consiliului de Coordonare a fost manipulată de Condescu și nu au fost lăsați să vorbească. „S-a manifestat exact ca un nobil pe propria feudă. Nu s-a discutat de suspendare, s-a evitat cu desăvârșire”, a declarat Bălăceanu. Cert este că ei nu au reușit să mai convingă și alți lideri de sindicat din sală să susțină suspendarea Biroului Executiv, în frunte cu Marin Condescu.

Președintele Marin Condescu a avut un mesaj pentru cei care l-au criticat la televizor. El a mai spus că suspendarea lui a fost inventată. ”Nu putea să fie o astfel de chestiune. Ați inventat-o dvs cu cei care v-au informat greșit. Aceste păreri publice sunt personale. Dacă un sindicat nu e mulțumit de politica pe care o duce federația are dreptul să se retragă din retragă din federația respectivă”, a transmis Condescu.

Două sindicate noi

FNME a anunțat că, prin hotărârea sindicatelor din structura Federației Naționale Mine Energie, la nivel de Complex Energetic Oltenia,  în termen de 60 de zile, se va constitui un sindicat reprezentativ, care să cuprindă peste 50% din salariații unității. „S-a observat că în companiile unde sunt sindicate majoritare, cum ar fi Nuclearelectrica sau CNH, s-au obţinut majorări salariale şi alte facilităţi pentru angajaţi. Am primit mandat să mă ocup de înfiinţarea noului sindicat, prin fuziunea unor sindicate existente. Nu voi face parte din conducerea noului sindicat, eu vor rămâne la FNME”, a explicat Condescu.

Informațiile de la această oră arată că s-ar putea uni sindicatele conduse de Nelu Roșca, Constantin Mitrescu, Marin Golea, Adrian Marciuc, Dan Pârvulescu și Nicolae Bădița. Sindicaliştii de la Berbeşti şi Husnicioara aşteaptă să vadă mai întâi dacă exploatările la care lucrează mai rămân sau nu în CE Oltenia. Pentru ca un sindicat să aibă majoritate în CE Oltenia, trebuie să aibă aproape 10.000 de membri.

Sunt surse care susţin că şi Ion Ruşeţ va încerca să facă un sindicat majoritar în CE Oltenia, dar deocamdată acesta are susţinerea declarată a lui Bălăceanu şi Căldăruşe. „Eu cred că-l vor urma foarte mulți pe domnul Rușeț și vă spun cu certitudine că eu voi pleca din mișcarea sindicală condusă de domnul Condescu“, a explicat liderul de la Tismana, Gabriel Căldărușe.

Vizualizări: 173

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: