Condescu: Vom analiza toate posibilităţile de luptă sindicală

Preşedintele Federaţiei Naţionale Mine Energie (FNME), Marin Condescu, a vorbit despre deciziile ce vor fi luate la Consiliul de Coordonare ce va avea loc sâmbătă la Petroşani. Condescu spune că întâlnirea celor 200 de lideri nu are drept scop demisia lui sau a Biroului Executiv, ci stabilirea unui plan de acţiuni pentru 2014. Condescu mai spune că va fi pus la punct inclusiv un calendar de proteste pentru anul acesta.

Prim-vicepreşedintele Ion Ruşeţ, dar şi preşedintele Sindicatului de la Cariera Roşiuţa, Nelu Roşca, au vorbit în aceste zile despre eventuala suspendare a lui Marin Condescu din fruntea FNME şi numirea unui interimar. Pe surse fuseseră avansate şi câteva nume: Ion Ruşeţ, Nicolae Bădiţa, Constantin Mitrescu sau Dan Pârvulescu. „Consiliul de Coordonare de sâmbătă nu are drept scop nici demisia mea, nici a biroului executiv, ci stabilirea unui plan de acţiune pe 2014, pornind de la evaluarea situaţiei companiilor în care lucrăm până la mijloacele sindicale la care vom apela pentru a fi respectate toate drepturile salariaţilor“, a explicat Condescu.

Şi locul desfăşurării şedinţei, Petroşani, a stârnit controverse. Lideri din PSD au afirmat că cei din conducerea FNME au fugit de minerii din Jilţ.... „Am ales Petroşani pentru că acolo am găsit cea mai bună ofertă. E vorba de 200 de oameni care vin din toată ţara şi pentru care era nevoie de cazare, masă. Nu a fost alt criteriu“, spune Condescu.

Condescu vrea pact naţional

La şedinţa de mâine, Condescu va aborda şi subiectul unor legi pe care sindicatele să le susţină. „Legea minelor, într-o nouă formă, care să prevadă facilităţi pentru investitori care creează locuri de muncă în zonele miniere, aşa cum este peste tot în lume“, a spus acesta. Chiar ieri, ministrul Economiei, Andrei Gerea, a declarat că cel mai probabil în februarie va fi aprobată o nouă Lege a minelor.

Condescu mai spune că România a pierdut teren în faţa altor ţări din UE pentru că nu există o strategie a energiei pe cărbune. Mai mult, liderul FNME vrea un pact naţional. „Vrem o strategie pentru energia pe bază de cărbune, care înregistrează un regres în România, în timp ce peste tot în lume se dezvoltă. România, din al patrulea producător de cărbune din Europa, a coborât pe locul al şaptelea. Peste tot în lume sunt construite grupuri energetice noi, performante, pe bază de cărbune, cu consumuri mici şi poluare redusă. De o astfel de strategie are nevoie şi România. S-au tot făcut strategii în ultimii 20 de ani, dar din păcate nu au fost respectate. Ne dorim un pact naţional, aşa cum s-a făcut pe educaţie, care să fie respectat şi atunci când se schimbă guvernele“, a declarat Condescu.

PROTESTE

Marin Condescu a mai spus că va fi luat în discuţie şi un calendar de proteste: „Vom analiza formele de luptă sindicală pentru 2014, în cazul în care nu se respectă Contractul Colectiv de Muncă. Personal nu sunt adeptul grevei generale, dar din păcate s-a văzut că din partea administraţiei nu există întotdeauna o cale spre dialog, astfel că vom analiza toate posibilităţile de luptă sindicală şi vom decide ce cale vom urma“.

 „Cei care spun că eu voi prelua conducerea FNME nu cunosc nici statutul, nu mă cunosc nici pe mine“.

Dan Pârvulescu, preşedinte Cariera Peşteana

Vizualizări: 197

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: