Expertize şi experimente tehnice în ancheta morţii celor şase copii de la Rovinari

Două instituţii ale statului se calcă în aceste zile pe bombeuri în ancheta morţii celor şase frăţiori de la Rovinari şi a tatălui acestora, reprezentanţi ai ISCIR şi cei ai institutului INSEMEX din Petroşani dând ieri nas în nas chiar în faţa blocului unde s-a produs nenorocirea. Primii s-au autosesizat, iar ceilalţi fac verificări şi măsurători în teren la solicitarea Poliţiei, în garsoniera în care s-a produs nenorocirea de la începutul săptămânii ajungând şi mama îndoliată şi, după câte se pare, din nou însărcinată.

Specialiştii în detectarea şi măsurarea gazelor toxice de la INSEMEX Petroşani au venit la locul tragediei încă din cursul zilei de luni, ieri ei revenind pentru a face măsurători în subsolul blocului pentru a vedea dacă din conductele sparte, inclusiv cele de la canalizare, se putea emana o cantitate atât de mare de gaze încât acestea să fi putut contribui la moartea subită a celor şase copilaşi. La scurt timp după sosirea specialiştilor din Valea Jiului, conduşi de directorul ştiinţific al institutului, Constantin Lupu, la blocul în care locuia familia lui Cosmin Bumbu au ajuns şi reprezentanţi ai ISCIR, care nu au vrut să discute cu jurnaliştii decât prin intermediul unui purtător de cuvânt de la Bucureşti, „misiunea” lor rămânând o enigmă.

Gazele de la canalizare

Specialiştii de la Petroşani şi-au luat însă echipamentele şi şi-au văzut de treabă, ei intrând inclusiv în subsolul blocului, acolo unde numai plăcut nu este mirosul. Aceştia au mers şi la o gură de canal din apropierea blocului şi a garsonierei familiei Bumbu, măsurătorile efectuate neindicând însă prezenţa unor mari cantităţi de gaze care să se fi fost emanate şi să se acumuleze în garsoniera respectivă. Ca urmare, tot gazele provenite de la centrala termică şi boilerul pentru apă caldă instalate fără autorizaţie rămân ca şi cauză probabilă a decesului, cele două aparate fiind ridicate de Poliţie pentru a fi trimise la Petroşani şi expertizate tehnic, inclusiv într-un experiment de laborator menit să arate dacă puteau să genereze sau nu o cantitate de monoxid de carbon care să le fie fatală celor şase micuţi şi tatălui lor.

„Din punctul meu de vedere scăpări de gaze la reţeaua de alimentare a blocului nu au existat pentru că, altfel, se producea o explozie şi nu o asfixiere a celor aflaţi în locuinţă. Vom vedea în cadrul cercetărilor pe care le facem şi cât de mult a contat vântul care a suflat duminică noaptea pentru că toate gazele din centrală şi boiler erau evacuate în exterior, iar la o anumită putere a vântului puteau fi dirijate spre interior, în locuinţă”, a menţionat directorul ştiinţific Constantin Lupu.

E gravidă din nou?

Specialiştii de la Petroşani au verificat şi locuinţele de la parterului blocului, inclusiv garsoniera în care s-a produs decesul. Locatarii nu credeau însă o clipă că de la subsolul clădirii puteau să se acumuleze atât de multe gaze încât toţi cei şase copii să moară în aceeaşi clipă. Oamenii vorbeau ieri mai mult despre faptul că vecina lor, mama celor şase micuţi, ar fi din nou gravidă, ei fiind convinşi că femeia va putea trece mai uşor peste necazurile de acum dacă va aduce pe lume un nou prunc.

„Am auzit oamenii vorbind pe aici pe la bloc că ar fi însărcinată din nou şi bine ar fi să fie aşa, pentru că i-ar mai alinta Dumnezeu durerile. Vă daţi seama ce greu îi este acum să vină din nou aici. În ceea ce priveşte gazele, nu cred că venea monoxid de la subsol pentru că acolo e o uşă şi, după mintea mea, de om simplu, ar fi mirosit dacă era vreo problemă până acum, i se făcea cuiva rău, dar nu a fost nici un semn. E bine că se verifică şi ipoteza asta, dar sută în sută că monoxidul venea de la boiler, eu aşa cred, după mine”, a spus Samson Neamțu, unul dintre locatarii de la parterul blocului în care a trăit până la începutul săptămânii şi Cosmin Bumbu împreună cu cei şase copilaşi care au pierit cu el în noaptea de duminică spre luni.

Vizualizări: 222

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Justiție:

Citește și: