Avocaţi de zeci de mii de euro! CEO, la Curtea de Arbitraj de la Paris

Complexul Energetic Oltenia cheltuieşte zeci de mii de euro într-un litigiu cu firma AE&E Austria GmbH&Co KG, vechea Austrian Energy. Austriecii susţin că CE Oltenia are de plată peste 500.000 de euro după finalizarea unor lucrări la instalaţia de desulfurare de la Termocentrala Turceni. Procesul a fost pierdut în primă fază la Curtea de Arbitraj Craiova, unde complexul a cheltuit peste 60.000 de euro. Acum, litigiul ajunge la Paris, iar pe 3 decembrie au fost cheltuiţi primii bani: 22.000 de dolari.  

Potrivit unui ordin de plată obţinut de Pandurul, în decembrie 2014, CE Oltenia a plătit 22.000 de dolari către International Chamber of Commerce (ICC) Paris, mai exact către Curtea de Arbitraj de la Paris pentru soluţionarea litigiilor comerciale. Complexul a pierdut deja la Curtea de Arbitraj de la Craiova şi cel mai probabil va pierde şi în Franţa. Problema este că CEO va trebui să dea datoria, iar pe lângă asta compania pierde alte câteva zeci de mii de dolari pentru demersurile din afara ţării. În plus, deciziile Curţilor de arbitraj pot fi atacate în instanţă.

Cabluri de 500 de mii de euro

Povestea a început în februarie 2008, când fostul CE Turceni a încheiat un contract cu Austrian Energy, devenită între timp AE&E Austria pentru montarea a patru instalaţii de desulfurare. După finalizarea lucrării, în 2013, firma austriacă a cerut restituirea echipamentului electric, adică nişte cabluri, calculate la o valoare de peste 590.000 de euro. Producătorul de energie a constatat, după verificarea contractului, faptul că sunt nişte cabluri pe care trebuie să le înapoieze pentru că nu sunt stipulate în document, dar nu toate. Complexul susţine că cei de la Austrian Energy cer nişte sisteme de cablare pe care compania le-a plătit şi că din toată suma ar mai avea o datorie de 170.000 de euro. S-a ajuns la o înţelegere, pe cale amiabilă, în sensul că Austrian Energy dădea în schimbul echipamentelor electrice alte piese. Complexul a înţeles că primeşte piese pentru suma de 170 de mii de euro, austriecii au fost de acord, după care au revenit cu solicitarea să ridice materialul electric de la Turceni care ajungea acum undeva la 400.000 de euro.

Directorul Diviziei Energie, Aurel Medinţu, a confirmat că există acest litigiu la Curtea de Arbitraj de la Paris. „Ştiu aşa în principiu despre ce este vorba. Despre o interpretare diferită a contractului de către beneficiar, în speţă de Turceni şi cei de la Austrian Energy, care au făcut acolo partea de desulfurare, referitor la nişte materiale care au rămas după finalizarea lucrării. Beneficiarul a interpretat că dacă a adus materiale pentru realizarea lucrării ele rămân ale mele după finalizarea lucrării şi celălalt a interpretat că el a adus materialele, a făcut lucrarea şi vrea să le ia. Nu s-au plătit materialele alea. Ceva de genul. Dar amănunte referitor la bani nu ştiu. Trebuie întrebat la investiţii“, a declarat directorul Medinţu. Nici directorul de la Sucursala Turceni, Corneliu Diţescu, nu a oferit alte informaţii.

Zeci de mii de euro daţi anapoda

Dosarul a ajuns, în februarie 2014, la Curtea de Arbitraj Dolj. Acolo, firma din Austria a câştigat procesul, în parte. Complexul a mai plătit şi cheltuielile avocaţilor austriecilor, în valoare de 28 de mii de euro, plus costurile cu paza materialului electric, adică 13 mii de euro. Pe lângă cheltuielile Austrian Energy, CEO a avut propriile cheltuieli. Pentru procesul de la Craiova, CEO a fost reprezentat de avocatul Mihail Neagoe, cel care l-a apărat şi pe Laurenţiu Ciurel în procesele cu CE Rovinari, în perioada în care acesta a părăsit sistemul energetic. Neagoe a încasat aproape 80.000 de lei, adică în jur de 17.500 de euro. Culmea este că CEO spune că are o datorie de 170 de mii de euro, dar Neagoe primeşte 3% din 590.000 de euro, banii ceruţi de Austrian Energy.

litigiu_ceo

Până acum, plimbatul pe la Curtea de Arbitraj a costat aproape 60.000 de euro. Dar miile de euro pe care le-a primit Neagoe, în calitate de expert arbitrar, nu ajung, astfel că producătorul de electricitate mai bagă bani şi într-un contract cu firma de avocatură Piperea şi Asociaţii. Această casă de avocatură este angajată tot pentru litigiul de la Curtea de Arbitraj Craiova pentru suma de 3.000 de euro. Pentru că arbitrii de la Curtea de Arbitraj Dolj au încurcat cablurile cu piesele de schimb complexul a găsit motiv să continue lupta, iar procesul s-a mutat la Paris. Aici, alţi bani, altă distracţie. La Paris, cheltuielile pentru un proces deja pierdut în România sunt şi mai mari. Arbitrii străini primesc fiecare câte 15.214 euro, avocatul mai primeşte încă 51.587 de lei, plus o taxă de complet arbitraj de câteva mii de euro.

Vizualizări: 311

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Justiție:

Citește și: