Explicaţii după controalele din cariere. „I-au hărţuit pe faţă”

Nu e linişte deloc în Cariera Roşiuţa, unde au început să se facă verificări în toiul nopţii. Minerii au fost puşi să sufle în etilotest, apoi băgaţi în comisia de disciplină şi chemaţi să dea explicaţii. Sindicalistul Nicu Bunoaica spune că oamenii au refuzat să răspundă la întrebările şefilor pentru că nu au fost prinşi pe picior greşit. Au cerut să fie luaţi la întrebări în prezenţa liderului de sindicat.

Nicu Bunoaica acuză că din comisia care îi cercetează acum pe colegii săi fac parte aceiaşi oameni care au pornit verificări, după miezul nopţii, prin cariere. Sindicalistul susţine că totul este un atac la adresa membrilor săi de sindicat. „N-au avut ce face. Nu este legal constituită acea comisie, pentru că a fost formată din aceiaşi oameni care au fost în carieră. Ei nu au făcut niciun proces verbal acolo. Adică să spună dacă au găsit pe cineva în neregulă, un tabel cu cei care au suflat în etilotest. Ei nu au făcut nimic acolo. Doar i-au pus să sufle în etilotest, nimeni nu era băut. Comisia i-a chemat la Cariera Roşiuţa. Au făcut control numai la oamenii mei. I-au hărţuit pe faţă! Îi vor da în judecată! Ei încearcă să ne prostească. Noi ştim cum trebuie să se procedeze la aceste controale şi la aceste comisii. Oamenii au nevoie să fie apăraţi ori de un lider de sindicat ori de un avocat când merg în această comisie”, a explicat Bunoaica.

Sindicalistul Bunoaica susţine că niciun miner nu a fost prins dormind ori băut. Chiar şi-aşa, oamenii s-au trezit în comisia de disciplină: „Oamenii au cerut să vină liderul lor de sindicat, adică eu. Oamenii nu au vrut să facă niciun fel de declaraţie pentru că s-a procedat în stil haiducesc. Cei din comisie ar fi trebuit să prezinte un proces verbal unde să fie constatate anumite lucruri. Dacă a găsit pe cineva beat, dormind ori în neregulă, dar aici nu a fost cazul. Au fost chemaţi doar cei de la mine din sindicat şi o singură persoană din sindicatul lui Nelu Roşca. Directorul carierei spunea că a făcut verificări în toată cariera, dar i-au verificat pe ai mei, la Ştiucani. Oamenii mei muncesc în condiţii inumane acolo”.

Vizualizări: 1,980

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Economie:

Citește și: