Expoziţia "Văzutele şi nevăzutele"

Muzeul Judeţean „Alexandru Ştefulescu”, din Târgu Jiu, găzduieşte, începând cu data de 9 martie, expoziția de manuscrise pictate ”Văzutele și nevăzutele”, de Cristian Bădilița și Malvine Mocenco.

 

 

Expoziția reunește operele unui scriitor, biblist, patrolog și ale unui pictor restaurator.

„Prin lucrările expuse, cei doi autori construiesc o punte între universul manuscriselor medievale și modernitatea noastră de zi cu zi. Dimensiunea artistică și cea literară se completează cu o dimensiune metafizică, universală ființei umane. Pictura sporește și iluminează semnificația textelor. Colaborarea dintre cuvintele scrise și pictură mi se pare, aici, împletirea armonioasă a două modalități artistice de exprimare. Niciuna nu e prea mult și niciuna nu e prea puțin, nu concurează ci se complimentează reciproc, părând, de fapt, o singură voce. Capacitatea de a te adapta atât de bine la creația altui artist, indiferent de tehnica aleasă, mi se pare un semn de claritate creativă și de supunere a muzei, care de multe ori îl domină pe creatorul devenit doar o unealtă. Aici, în cazul acestei colaborări, fie vorbim despre o muză comună fie, și aceasta este varianta pe care tind să o cred, avem în față doi creatori care își stăpânesc cu adevărat meșteșugul”, a transmis Dorina Cioplea-Văduva, muzeograf.

Cristian Bădiliţă este scriitor, istoric al creştinismului timpuriu şi doctor al Universităţii Paris IV-Sorbona, cu teza Metamorfozele Anticristului la Părinţii Bisericii (Premiul Salomon Reinach al Asociaţiei Eleniştilor din Franţa).

Malvine Mocenco a absolvit Liceul de Artă din Constanţa și Facultatea de Teologie din cadrul Universităţii Piteşti, Secţia „Artă Sacră”. Din anul 2009 e restaurator pictură, şefa secţiei Conservare–Restaurare la Muzeul Viticulturii şi Pomiculturii din Goleşti (Argeş).

Vernisajul expoziţiei va avea loc joi, 9 martie, începând cu ora 17:00.

Vizualizări: 532

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Timp liber:

Citește și: