Exproprieri pentru două cariere din Gorj. Sume uriașe pentru proprietari neidentificați

Exproprieri de 7,5 milioane de lei în Gorj pentru extinderea carierelor miniere Tismana I și Timișeni-Pinoasa. Sute de gorjeni din comunele Cîlnic și Fărcășești vor fi despăgubiți pentru cele aproape 200 de hectare care vor fi răscolite în căutarea după cărbune. Valoarea despăgubirilor se ridică de la câteva zeci de lei până la peste 400 de mii de lei. Interesant este că sunt mulți proprietari de terenuri care nu au fost identificați, deși în dreptul lor apar sume importante de bani drept despăgubiri.

Guvernul a aprobat, pe final de an, două proiecte de hotărâre pentru deblocarea activității carierelor Tismana I și Timișeni-Pinoasa, care aparțin de UMC Roșia-Rovinari

Cele mai multe exproprieri vor avea loc pentru extinderea carierei Pinoasa. Suma alocată pentru exproprierea celor 173,8 hectare de imobile – terenuri și construcții se ridică la 7.214.002 lei. Potrivit anexei de la hotărârea de guvern, foarte mulți dintre proprietarii expropriați din Cîlnic și Fărcășești nu sunt identificați. 

În total sunt 477 de poziții cadastrale, cele mai multe suprafețe de terenuri agricole, silvice, fânețe, vie sau livezi aflându-se pe raza comunei Fărcășești.

De pildă, în comuna Cîlnic, pentru 27.667 mp de pădure se acordă o despăgubire de 290.632 de lei, iar pentru alte patru hectare de pădure, o despăgubire de 425.291 de lei. În ambele situații, proprietarii nu sunt identificați.

În schimb, pentru 500 mp de imobile construcții, 1.550 mp terenuri arabile și o livadă de 314 metri pătrați, situate în intravilan, un localnic din Cîlnic va încasa aproape 39.000 de lei.

Și în comuna Fărcășești sunt suprafețe întregi de păduri care nu au proprietari stabiliți. Și aici despăgubirile sunt de ordinul sutelor de mii de lei.

De exemplu, pentru un teren silvic în suprafață de 33.570 de metri pătrați este prevăzută o despăgubire de 256 de mii de lei. Valoarea terenului este de 30 de mii de lei, restul de bani reprezentând „valoare de despăgubire plantaţii prinse în rădăcini, în pământ, cu caracter permanent”.

O altă despăgubire importantă, un alt proprietar neidentificat. În acest caz este vorba de puțin peste 267 de mii de lei pentru o suprafață de 43.277 mp de pădure.

Alți nouă localnici vor primi la un loc circa 210.000 lei pentru cele 5,3 hectare de pădure pe care le dețin în proprietate.

Mai puțin bani pentru Tismana

În ceea ce privește despăgubirile pentru extinderea carierei Tismana I, acestea sunt în sumă totală de 310.967 de lei. Este vorba de o suprafață de 22,1 hectare, întregul coridor de expropriere aflându-se pe raza comunei Cîlnic. Și aici, cei mai mulți bani sunt tot pentru defrișarea unor păduri care apar cu „proprietari neidentificați”. Vorbim în general de sume de până în 20.000 de lei.

Potrivit hotărârilor de guvern, sumele se virează de către stat în termen de cel mult 30 de zile de la data solicitării de către reprezentantul expropriatorului, într-un cont bancar deschis pe numele CE Oltenia la dispoziţia proprietarilor de imobile situate pe amplasamentul lucrărilor de utilitate publică de interes naţional.

Galerie foto



Vizualizări: 5,219

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Economie:

Citește și: