Externalizarea carierei Husnicioara, aproape imposibilă

Sindicaliştii de la Cariera Husnicioara se declară nemulţumiţi de unele informaţii pe care alţi lideri de sindicat le aruncă în spaţiul public cu scopul de a-i nelinişti pe salariaţi. Paul Constantinescu, liderul Sindicatului Liber Husnicioara 2014, susţine că informaţiile cu privire la externalizarea carierei nu sunt adevărate şi că o externalizare propriu zisă este aproape imposibil de realizat.

Paul Constantinescu, liderul Sindicatului Cariera Husnicioara 2014, demontează informaţiile lansate la finele săptămânii trecute de către un alt sindicalist din zonă, Victor Munteanu. Paul Constantinescu susține că sindicatul pe care îl conduce are 551 de membri, iar restul de salariați ai carierei sunt nesindicalizați astfel că nu înțelege din ce postură vorbeşte Victor Munteanu. Mai mult decât atât, Constantinescu spune că informaţiile cu privire la externalizarea carierei Husnicioara nu sunt adevărate, deşi recunoaşte că situaţia unităţii este foarte dificilă. ”Nu este în regulă să alarmăm oamenii fără rost. Noi suntem 583 de angajaţi la Cariera Husnicioara, din care 551 de salariați sunt la Sindicatul Liber Husnicioara, iar restul de oameni sunt nesindicalizați. Domnul Munteanu a fost acum nu știu cât timp reprezentantul oamenilor, iar acum iese cu nişte declaraţii care neliniştesc oamenii. Noi știm că situația Husnicioarei este dificilă în condițiile în care din 15 aprilie pierdem principalul beneficiar, e vorba de regia autonomă care în momentul acesta are o finanţare de la primărie”, a spus Paul Constantinescu, lider de sindicat Husnicioara.

Variante

Liderul de sindicat a vorbit şi despre variantele pe care administraţia le-ar avea cu privire la cariera Husnicioara. Niciuna din ele nu ar fi însă bătută în cuie. ”La SDM se lucrează la un program de reorganizare. Noi am avut discuţii la nivel de federaţie, şi eu ca reprezentat al federaţiei în teritoriu am avut o întâlnire şi cu domnul Ciobotărică şi dumnealui ne-a spus că are în vedere mai multe variante, dar deocamdată nu este definitivat nimic. La momentul acesta, din câte ştiu eu, există o variantă în care suntem prinşi împreună cu Motru, dar vom fi monitorizaţi în continuare. Mai sunt variante de contracte cu Timişoara, cu Oradea mai sunt variante cu nişte sârbi, dar pe altă filieră. Dar toate sunt doar la nivel de discuţii, nu s-a concretizat nimic şi atunci ce rost are să alarmăm oamenii?”, a spus sindicalistul Constantinescu.

Cât priveşte externalizarea exploatării de la Husnicioara, sindicaliştii spun că nu poate fi dusă la bun sfârşit şi că i-ar fi cerut managerului Laurenţiu Ciobotărică să rămână pe piaţă. ”Un plan de externalizare propriu zis este aproape imposibil. Noi suntem într-un contract de muncă care expiră în 2017, e vorba de toţi angajaţii complexului. În momentul acesta, situaţia noastră este dificilă pentru că noi dăm şi la Govora, dar preţurile acolo sunt altele. Noi am cerut directorului Ciobotărică să fim lăsaţi pe piaţă, la fel ca toate celelalte subunităţi, pentru că la momentul acesta suntem şi noi capabili să dăm 1,5 milioane de tone de cărbune pe an. Avem condiţii de exploatare până în anul 2020. Dacă punem toate astea cap la cap şi le ducem la complex, nimeni nu este nebun să te scoată de pe piaţă”, a mai spus Paul Constantinescu, liderul Sindicatului Liber Husnicioara 2014. 

Vizualizări: 1,267

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Economie:

Citește și: