Falansterul de la Cotroceni!

Fundația de suflet a președintelui, Mișcarea Populară, se pare că și-a găsit șef în persoana decanului facultății de sociologie a Universității București, Marian Preda. Preda este aproape de ceea ce și-a dorit părintele mișcării, adică un specialist, un om neangajat politic, o persoană credibilă în lumea universitară și cu ceva experiență în cancelariile mari din moment ce a fost consilierul președintelui  pe probleme sociologice.

Cunoscut mai cu seamă prin promovarea ideii de legalizare a prostituției și a consumului de droguri ușoare pe vremea când i se cerea părerea la președinție, Preda pare onorat de propunerea pe care i-a făcut-o cel ce cred că va conduce de fapt această mișcare, Cristian Diaconescu. Va fi un fel de interfață a acestei fundații, în spatele căreia probabil președintele și actualii săi consilieri vor pregăti trecerea ei la statut de partid politic. Dacă n-am fi ipocriți am recunoaște că ideile vehiculate de Marian Preda, legate de legalizarea prostituției și consumului  de droguri, sunt  veridice și necesare chiar și numai pornind de la faptul că o activitate odată legalizată poate fi controlată mai bine decât ceva subteran. Dar asta este o altfel de discuție. Eu nu cred într-o afluență de intelectuali către mișcarea condusă de Preda, tocmai pentru faptul că aceștia gândesc mai mult decât alții la implicațiile politice ale unei entități nepolitice cum se anunță a fi aceasta. Așa că probabil și această fundație va avea soarta celei numite Albă ca Zăpada, cu diferența că nu va muri în faşă.

În loc de o mișcare de acest gen menită să fie revopsită ulterior într-o culoare politică aș fi preferat direct un partid politic, ca să știi de la început cu cine ai de-a face. Mișcarea mi se pare a fi ceva utopic născut din ambiții și orgolii neîmplinite, un fel de Falansterul de la Scăieni al lui Dobrogeanu Gherea… Președintele i-a făcut deja suficient de mult rău prin anunțurile din care a reieșit faptul că, deși a promis că nu se bagă, tot el a promis că va veghea și că o va ajuta. Este de ajuns ca să lase impresia că e un nou PDL… Poate că ar fi avut oarece zvâc dacă mișcarea ar fi fost înviată de alte persoane decât cele care au făcut-o, dacă ar fi venit dinspre mediul academic sau societatea civilă. Așa… Anunțul oficial de lansare a mişcării făcut de Cristian Diaconescu instalat pe un fel de tron sculptat, cu steagul României și al Uniunii Europene în spate,  m-a speriat, am crezut că anunță vreun act de abdicare…

Nici când ne-a tăiat salariile nu ne-a anunțat președintele atât de oficial și atât de atent la detaliile de poză istorică. Când colo ce să vezi, ne-a anunțat că  a scos din „adormire” o fundație care va funcționa ca o pelerină de ploaie a consilierilor prezidențiali, după ce-și vor încheia mandatul. Dar să nu dăm cu parul până nu vedem bine în cine.

Vizualizări: 152

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Editorial:

Citește și: