Nicolescu: Preţul nostru este mult mai bun decât cel al CEO

Reprezentanţii carierelor private din bazinul carbonifer Motru sunt de părere că decizia Regiei Autonome de Activităţi Nucleare de sistare a livrării de cărbune din spaţiul privat nu este justificată. Marian Nicolescu, secretarul general al Asociaţiei Exploatatorilor Privaţi de cărbune Motru, a vorbit despre încurcătura creată de RAAN Drobeta Turnu-Severin.

Reporter: Ministerul are vreo implicare în decizia RAAN de sistare a preluării cărbunelui de la carierele private din zona Motru?

Marian Nicolescu: Nu vrem să aducem în discuţie Ministerul pentru că toate informările care au fost făcute, adresele, au fost făcute în baza unui contract de furnizare cărbune energetic, în baza unor drepturi şi obligaţii ale RAAN şi ale noastre. Deocamdată Ministerul nu a fost implicat în această ecuaţie, nu am primit nicio informare clară de la ei că ar fi împotrivă sau nu în privinţa acestei sistări. Este vorba despre o relaţie a asociaţiilor cu RAAN-ul şi punct. Noi nu avem o informaţie clară, certă, că ar avea vreo implicaţie Ministerul în sensul acesta. Practic este o decizie a conducerii RAAN.

Rep.: Sistarea livrării de cărbune s-a făcut la toate exploataţiile private?

M.N.: Toţi furnizorii privaţi de cărbune au primit aceste adrese prin care a fost sistată furnizarea de cărbune energetic. Motivul, din punctul nostru de vedere, nu stă în picioare. Au motivat prin faptul că nu vor să mai cumuleze datorii, că se află într-o situaţie financiară nu tocmai mai bună şi nu vor să mai cumuleze datorii. Este o motivaţie pentru care nu au avut un suport întrucât RAAN-ul întotdeauna a întârziat cu achitarea contravalorii pentru cărbunele primit. Tot timpul au avut probleme cu achitarea facturilor.

Rep.: Compensarea datoriilor RAAN cu energie au practicat-o toţi managerii privaţi?

M.N.: Au fost şi cazuri de genul, sunt anumiţi asociaţi care au fost nevoiţi de situaţie să cumpere energie electrică şi să compenseze cumva contravaloarea cărbunelui energetic. A fost cumpărată energie la un preţ mult mai mare decât preţul pieţei. E vorba de un contract de energie electrică, iar asta fost decizia societăţii comerciale respective.

Rep.: Aţi mai primit vreo explicaţie de la RAAN?

M.N.: În momentul acesta situaţia este neschimbată, la fel cum este din 12 martie. Au fost sistate livrările de cărbune, aşteptăm şi noi acum noi decizii din partea lor. Au fost reacţii şi din partea societăţilor comerciale, membre ale asociaţiei, dar până acum nu am primit niciun răspuns. Şi noi, asociaţia, am solicitat mai multe informaţii de la RAAN şi aşteptăm să vedem reacţiile. Deocamdată nu discutăm de rezilierea contractului.

Rep.: Toate contractele firmelor private cu RAAN-ul au expirat la 31 martie?

M.N.: Numai la unele. Sunt contracte ferme de furnizare cărbune energetic. Asta a fost şi marea problemă, societăţile comerciale s-au bazat pe asta şi şi-au făcut planul de afaceri pe aceste contracte. Sunt contracte de vânzare-cumpărare cărbune care sunt pentru 2013 şi 2014. Ăsta este marele şoc pentru că fiecare dintre aceşti membri ai asociaţiei s-a bazat pe aceste contracte ferme în contextul în care cealaltă parte vine şi spune stop joc, sistăm furnizarea de cărbune, normal că îţi dă peste cap planul de afaceri.

Rep.: În adresă a fost precizată perioada pentru care este sistată livrarea de cărbune?

M.N.: Nu au spus, au lăsat aşa. Preţul nostru este mult mai bun decât cel al CEO. În mod normal, raţionamentul te îndeamnă să cumperi de unde este mai ieftin. Această relaţie trebuie să continue în relaţii economice corecte. Nu văd de ce nu ar trebui să continue. Trebuie încurajate şi societăţile comerciale care dau bani autorităţilor locale şi care ţin economia acestei ţări.

Vizualizări: 295

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Editorial:

Citește și: