Falimentele din Austria încetinesc desulfurarea la Turceni

Austrian Energy & Enviroment, firma care execută lucrările de desulfurare la Complexul Energetic Turceni, a anunţat săptămâna trecută intrarea în insolvenţă, la doar două săptămâni după ce firma mamă, A-Tec Industries AG din Austria a declarat deschisă procedura de insolvenţă. Pe cale de consecinţă, subcontractorii Austrian Energy de la Turceni şi-au retras de câteva zile muncitorii, stagnând sau încetinind lucrările, în aşteptarea unor veşti clare. La rândul lor, avocaţii CE Turceni caută să afle ce posibilităţi există pentru preluarea din mers a lucrărilor de către alte firme.

Desulfurarea la CE Turceni, un contract de circa 200 de milioane de euro, ar fi trebuit să înceapă în 2008, dar a fost întârziată de greutatea cu care primăria şi cei de la mediu îşi dădeau avizele. Situaţia a fost deblocată în 2009, odată cu schimbarea conducerii complexului energetic. „Întârzierea din 2008, când nu s-a făcut mai nimic, nu a putut fi recuperată integral şi pentru unele lucrări nu va putea fi respectat termenul iniţial de 31 decembrie 2010. Va fi o întârziere de trei – patru luni”, a spus directorul economic Ionel Manţog.

Acesta a confirmat faptul că anumiţi subcontractori au încetinit lucrările de câteva zile: „Principalii subcontractori sunt o firmă turcească pe partea de construcţii şi una nemţească pe partea electrică. La rând lor, aceştia lucrează cu firme locale, care sunt oarecum în aşteptare, pentru că au aflat veştile din presa austriacă privind insolvenţa A-Tec şi mai apoi a Austrian Energy”.

Ionel Manţog a declarat că avocaţii CE Turceni caută soluţii pentru a vedea în ce măsură lucrările pot fi preluate din mers de alte firme. Din totalul de 200 de milioane de euro, peste o sută de milioane au fost deja decontaţi.

Vizualizări: 416

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: