Dascălii din Glogova, în grevă pe perioadă nedeterminată

Dascălii de la cele trei şcoli din localitatea Glogova au intrat de ieri în grevă. Aceştia refuză să mai ţină cursurile, fiind nemulţumiţi că nu şi-au mai primit salariile. Reprezentanţii primăriei ridică din umeri şi susţin că au conturile blocate.

Cei 24 de profesori care predau la şcolile din localitatea Glogova au refuzat ieri să mai ţină cursurile, pe motiv că nu şi-au primit salariile pe luna octombrie. Dascălii au intrat la clasă, însă nu au susţinut orele din program. „Nu este posibil ca de atâta timp să nu ne primim salariile. Bani trebuiau să ne fie daţi de pe data de 8, am lăsat să treacă trei zile, conform legii, iar apoi am făcut plângere la poliţie. Domnul primar nici măcar nu a venit să vorbească cu noi despre acest lucru. Pur şi simplu nu îi pasă”, susţine Violeta Popescu, cadru didactic la Şcoala Generală din Glogova.

Situaţia creată la Glogova survine în urma blocării conturilor primăriei de către Direcţia Finanţelor Publice Gorj, iar în acest fel nu a mai fost posibilă niciun fel de plată. Protestul profesorilor era programat pentru ziua de luni, însă un telefon al primarului către directorul unităţii de învăţământ, prin care a promis că situaţia se va debloca, a calmat spiritele. Ion Şalapa a promis profesorilor că marţi va organiza o şedinţă de consiliu local de urgenţă, în care vor aproba  rectificarea de buget. Nu a fost aşa însă, iar dacă primarul nu şi-a respectat promisiunea făcută, dascălii s-au ţinut de promisiune. „Am vorbit luni cu cei de la primărie şi mi-au spus că vor rezolva problema. Să nu intre profesorii în grevă că situaţia se va rezolva. După cum vedeţi, acest lucru nu s-a întâmplat, aşa că profesorii au declanşat protestul”, susţine Ion Mihăiţă, director Şcoala Generală Glogova.

Protestul dascălilor nu i-a bucurat nici pe cei mici, care au fost nevoiţi să vină la şcoală, chiar dacă orele nu s-au ţinut. „Nu am făcut ore. Am venit la şcoală, dar stăm degeaba. Nu mă bucur, pentru că eu cred că pierdem din materie”, susţine un elev conştiincios.

Autorităţile au fugit

Deşi profesorii susţin că au anunţat autorităţile locale cu privire la intenţia lor de a protesta, primarul Ion Şalapa a plecat dis-de-dimineaţă din localitate, iar viceprimarul comunei este în concediu. „Eu nu ştiam de acest protest, nu ştiu dacă domnul primar sau viceprimarul ştiau. Domnul primar este plecat la Craiova pentru a rezolva o problemă cu apele, iar viceprimarul de astăzi este în concediu de odihnă”, susţine Iulia Ciocănel, contabila primăriei.

Profesorii sunt decişi să nu renunţe la acest protest până când această situaţie nu va reveni la normal. „Nu ştiu să vă spun cât va dura această situaţie. Oricum nu vom face ore până când nu ne vom primi banii. Nu îi cerşim, dar este dreptul nostru. Vom veni în continuare la şcoală, însă orele nu se vor susţine”, susţine Adriana Coteţ, profesoară la Glogova.

Primăria Glogova are conturile blocate de mai bine de o lună. Până când consilierii nu vor aproba rectificarea de buget, conturile primăriei nu vor fi deblocate, ceea ce înseamnă că nici profesorii nu îşi vor primi banii.

Vizualizări: 219

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: