Fără mască de protecție în curtea școlii

Începând de luni se poate renunța la masca de protecție în curtea școlii, potrivit declarației ministrului Educației, Sorin Cîmpeanu. Acesta a spus că se păstrează în schimb în şcoli decalarea orarului și implicit a pauzelor.

Regula purtării măștii în incinta școlilor, atât în exterior cât și în interior, a fost impusă în 2020, când s-au stabilit primele reguli de acces în școli. De la începutul acestei săptămâni elevii pot sta fără mască de protecție, în pauzele de la școală după cum a precizat ministrul Educaţiei.

„Am transmis inspectoratelor că, în exteriorul școli, în spații deschise se poate renunța la obligativitatea purtării măștii de protecție, dar se păstrează regula pauzelor decalate pentru a evita aglomerația. Deci regula generală este aceea a posibilității de renunțare la masca de protecție, cu excepția spațiilor aglomerate, pentru a nu transforma curtea școlii în spații aglomerate păstrăm regula decalării programului orar, deci implicit declarării pauzelor, implicit evităm formarea de aglomerări în curtea școlii”, a declarat ministrul Sorin Cîmpeanu pentru Edupedu.ro

Totodată, ministrul Educației a menționat faptul că, la nivel local, comitetele pentru situaţii de urgenţă pot lua decizii „în situaţii speciale” cu privire la definirea spaţiilor publice în care masca de protecţie să fie purtată în exterior. „Dacă sunt condiţii care generează aglomerări, sigur că rămâne purtarea măştii de protecţie”, a adăugat ministrul.

În ceea ce privește testele rapide din școli, Sorin Cîmpeanu a precizat că ele pot fi folosite în unitățile de învățământ, însă nu pot fi contabilizate în calculul ratei generale de infectare, ceea ce este considerat a fi „un neajuns”. Aceste teste trebuie apoi validate prin teste PCR, ceea ce ar îngreuna procesul de testare.

Vizualizări: 931

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: