Fericiţi cei Deştepţi, căci a lor e împărăţia netului

Deseori mi se întâmplă să stau aşa pe pământ (adică undeva pe Terra) şi să mi se pară că există foarte mulţi oameni proşti. Fenomen banal şi chiar explicabil, din moment ce nenumăratele prostii la care asistăm demonstrează că chiar există mulţi proşti. Mult mai îngrijorător este că, alteori, stau şi mă minunez, dimpotrivă, de câţi deştepţi sunt. Şi Deştepţii sunt mult mai răi!

Deştepţii au împînzit internetul. Ei nu sunt nici ceea ce am numi ”inteligenţi”, nici ”culţi”, şi nici măcar nu-s opusul proştilor. Nici pe departe. Ei sunt Deştepţi. Ce anume îi face Deştepţi? Mimetismul. Cu ajutorul inteligenţilor (mult mai puţini), Deştepţii au reuşit să identifice cîteva cutume. Pe internet, cînd n-ai ce face, te apuci să desfiinţezi clişeele, tradiţiile şi în general chestiile încetăţenite. Moare o vedetă şi presa face caz? Pac, apar 800 de Deştepţi care zic că vedeta a fost oricum de rahat şi că aia cu ”despre morţi numai de bine” e o prostie. Ascultă toată ţara manele? Zdrang, cîteva sute de mii de Deştepţi înfierează manelele şi pe fanii acestora. Meltenii sărbătoresc Ziua Naţională a României? Deştepţii sînt acolo să critice impostura cu discursul lor plat, din lemn tare.

Deştepţii au înţeles destul de repede că clişeele sunt rele, aşa că s-au dedicat cauzei stârpirii acestora. Din păcate, contribuţia lor mediocră e dăunătoare principiului. În mod paradoxal, când o turmă de deştepţi strigă în gura mare că un obicei e prost, ei tocmai au dat naştere unui obicei prost care anulează bunele intenţii ale celor care chiar aveau ceva de spus. Sigur că manelele sunt de rahat, că România e de rahat, că presa e de rahat şi că proştii nu-s oameni buni. Dar, dragii mei Deştepţi, faptul că voi spuneţi asta ne face pe noi să ne ferim să luptăm de partea aparent corectă a baricadei. Pentru că nu există lucru mai rău pe lume decât să fii de acord cu un Deştept.

Şi uite de aia prevăd o catastrofă: un fel de inversare magnetică a polilor care îi va face pe oamenii care chiar au ceva în cap să asculte manele, să citească tabloide şi să fie buni naţionalişti. Orice, ORICE numai ca să nu fie consideraţi Deştepţi.

Vizualizări: 131

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Editorial:

Citește și: